czy ciąg jest ograniczony

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
mwzmjsunp93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 lis 2021, o 19:00
Płeć: Kobieta
wiek: 45

czy ciąg jest ograniczony

Post autor: mwzmjsunp93 »

\(\displaystyle{ \frac{(2n)!}{n^n}}\)

jestem w momencie jak poniżej i nie wiem co dalej, czy dobrze myślę...

\(\displaystyle{ \frac{(2(n+1))!}{{(n+1)}^{n+1}}\times\frac{n^n}{(2n)!}=\frac{(2n+2)(2n+1)(2n)!n^n}{\left(n+1\right)^n(n+1)(2n)!}=\frac{2(2n+1)n^n}{\left(n+1\right)^n}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: czy ciąg jest ograniczony

Post autor: a4karo »

Co wiesz o ciągu \(\displaystyle{ \left(1+\frac1n\right)^n}\) ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: czy ciąg jest ograniczony

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ ... \ \ = \frac{2(2n+1)}{\left (\frac{n+1}{n}\right)^{n}} = \frac{2(2n +1)}{\left (1+ \frac{1}{n}\right)^{n}} \rightarrow \ \ ... }\)
ODPOWIEDZ