Oblicz granicę ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
IceMajor2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 28 lut 2017, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy

Oblicz granicę ciągu

Post autor: IceMajor2 »

Witam, nie mogę obliczyć granicy tego ciągu:

\(\displaystyle{ a_{n} = ( \frac{1}{ n^{2}} + \frac{2}{ n^{2}} + ... + \frac{n-1}{ n^{2}}) }\)

Różnica wynosi = \(\displaystyle{ \frac{1}{ n^{2}}}\), a więc nie jest to ani ciąg geometryczny (gdzie różnica powinna być uzależniona liniowo), ani ciąg arytmetyczny (różnica = \(\displaystyle{ const}\)).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Oblicz granicę ciągu

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ a_{n} = ( \frac{1}{ n^{2}} + \frac{2}{ n^{2}} + ... + \frac{n-1}{ n^{2}}) = \frac{ \frac{(n-1+1)(n-1)}{2} }{n^2} = \frac{n-1}{2n} }\)
IceMajor2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 28 lut 2017, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy

Re: Oblicz granicę ciągu

Post autor: IceMajor2 »

kerajs pisze: 23 lis 2021, o 12:54 \(\displaystyle{ a_{n} = ( \frac{1}{ n^{2}} + \frac{2}{ n^{2}} + ... + \frac{n-1}{ n^{2}}) = \frac{ \frac{(n-1+1)(n-1)}{2} }{n^2} = \frac{n-1}{2n} }\)
Dziękuję za odpowiedź, jednak nie rozumiem - co stało się w liczniku?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Oblicz granicę ciągu

Post autor: Jan Kraszewski »

W liczniku masz sumę najbardziej podstawowego ciągu arytmetycznego.

\(\displaystyle{ \frac{1}{ n^{2}} + \frac{2}{ n^{2}} + ... + \frac{n-1}{ n^{2}} = \frac{ 1+2+...+(n-1) }{n^2} }\)

JK
IceMajor2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 28 lut 2017, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy

Re: Oblicz granicę ciągu

Post autor: IceMajor2 »

Jan Kraszewski pisze: 23 lis 2021, o 14:08 W liczniku masz sumę najbardziej podstawowego ciągu arytmetycznego.

\(\displaystyle{ \frac{1}{ n^{2}} + \frac{2}{ n^{2}} + ... + \frac{n-1}{ n^{2}} = \frac{ 1+2+...+(n-1) }{n^2} }\)

JK
Eh... oczywiście, że tak, dziękuję.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Oblicz granicę ciągu

Post autor: Janusz Tracz »

Inny sposób to zauważyć w tym sumę całkową Riemanna
\(\displaystyle{ a_n= \frac{1}{n} \sum_{k=1}^{n-1} \frac{k}{n}\to \int_{0}^{1}x\, \dd x =1/2. }\)
ODPOWIEDZ