Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
1) Wykaż, że nieskończony ciąg \(\displaystyle{ (c_n)}\) o wyrazie ogólnym:
\(\displaystyle{ c_{n} = \frac{5 n^{2} - 3n}{4n^{2} + 8} }\) jest zbieżny do \(\displaystyle{ 1\frac{1}{4}}\)
2) Wykaż, że:
a)\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{9n-5}{3- \frac{1}{2} n} = -18 }\)
b) \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{2 n^{2} +3n-5 }{8 n^{2} +1 } = \frac{1}{4} }\)
Granica ciągu liczbowego
Granica ciągu liczbowego
Ostatnio zmieniony 28 paź 2021, o 14:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.