Granica ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Jordsklav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 paź 2021, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Granica ciągu

Post autor: Jordsklav »

Witam, ostatnio otrzymaliśmy do rozwiązania następujące zadanie o treści: "Oblicz granicę ciągu korzystając z twierdzenia o trzech ciągach". Ciąg wygląda następująco:

\(\displaystyle{ b_{n} = \sqrt[n]{ \frac{1}{2}+ \frac{2}{3} + ... + \frac{n}{n+1} }}\)

Próbowałem na różne sposoby, udało mi się m.in. dojść do czegoś takiego (podobne rozwiązanie prezentował gdzieś tam Matemaks)

\(\displaystyle{ a_{n} = \sqrt[n]{ \frac{1}{n+1} + \frac{2}{n+1} + ... + \frac{n}{n+1}} = \sqrt[n]{\frac{1+2+...+n}{n+1}} = \sqrt[n]{ \frac{ \frac{(n+1)n}{2} }{n+1} } =
\sqrt[n]{ \frac{(n+1)n}{2} \cdot \frac{1}{n+1} } = \sqrt[n]{ \frac{n}{2} } \ge b_{n}
}\)


Z czego \(\displaystyle{ \lim_{n \rightarrow \infty } \sqrt[n]{ \frac{n}{2} } = 1}\)

Pytanie, jak obliczyć granicę dla ciągu z drugiej strony (aby zastosować twierdzenie o trzech ciągach oraz czy wyżej przedstawione rozumowanie ma jakiekolwiek prawo bytu?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Ostatnio zmieniony 25 paź 2021, o 19:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: janusz47 »

Z prawej strony \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n\cdot \frac{n}{n+1}} }\)

Z lewej strony \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n\cdot \frac{1}{2}} }\)
Jordsklav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 paź 2021, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Re: Granica ciągu

Post autor: Jordsklav »

janusz47 pisze: 25 paź 2021, o 17:14 Z prawej strony \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n\cdot \frac{n}{n+1}} }\)
A da się to jakoś wyliczyć? Próbowałem to sprowadzić do wspólnego mianownika, ale wtedy powstaje równanie z silnią.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: a4karo »

A może wystarczy oszacować każdy składnik z góry przez jedynkę?

A z dołu całe wyrażenie przez jedynkę (za wyjątkiem pierwszego wyrazu)?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \sqrt[n]{\frac{n^2}{n+1}} = \sqrt[n]{n - \frac{n}{n+1}} }\)

\(\displaystyle{ \sqrt[n]{n-1} \le \sqrt[n]{n - \frac{n}{n+1}} \le\sqrt[n]{n} }\)
ODPOWIEDZ