Ciąg: 0,-1,0,1,0,-1....

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
adekkepki17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 sty 2021, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 6 razy

Ciąg: 0,-1,0,1,0,-1....

Post autor: adekkepki17 »

Cześć,
Jak najprościej zapisać ciąg liczbowy w postaci: \(\displaystyle{ 0,-1,0,1,0,-1...}\) itd.?

Pozdrawiam
A.
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2021, o 10:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Ciąg: 0,-1,0,1,0,-1....

Post autor: Premislav »

Zakładając, że numerujemy od zera, na przykład \(\displaystyle{ a_n=\sin\left(\frac{(n+2)\pi}{2}\right)}\). Generalnie najprościej jakąś trygonometrią, skoro występuje taka okresowość.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Ciąg: 0,-1,0,1,0,-1....

Post autor: Jan Kraszewski »

Albo użyć klamerki...

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Ciąg: 0,-1,0,1,0,-1....

Post autor: a4karo »

Może `-\Im\ i^n`
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Ciąg: 0,-1,0,1,0,-1....

Post autor: a4karo »

Albo `a_n=W(n mod 4)`, gdzie `W(n)=\frac{n(n-2)(4-n)}{3}`
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Re: Ciąg: 0,-1,0,1,0,-1....

Post autor: timon92 »

$$a_n=\left\lfloor \frac{n+1}{4}\right\rfloor-\left\lfloor \frac{n}{4}\right\rfloor-\left\lfloor \frac{n-1}{4}\right\rfloor+\left\lfloor \frac{n-2}{4}\right\rfloor$$
ODPOWIEDZ