dwa ciągi

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
klimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tu
Podziękował: 42 razy

dwa ciągi

Post autor: klimat »

Zdefiniujmy ciągi \(\displaystyle{ \{a_n\}}\) oraz \(\displaystyle{ \{b_n\}}\) spełniające:
(1) \(\displaystyle{ a_{n+1}=\frac{a_n+b_n}{\sqrt{a_n^2+b_n^2}}; }\)
(2) \(\displaystyle{ b_{n+1}=\sqrt{2}\cdot\frac{b_n}{a_n};}\)
(3) \(\displaystyle{ \{a_n\}}\) jest ciągiem geometrycznym.
Oblicz \(\displaystyle{ a_1}\) oraz \(\displaystyle{ b_1}\).
ODPOWIEDZ