Proszę o pomocy, jak znaleść taką granicę \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}\sum_{k=1}^{n} \sqrt{1+\frac{k}{n^2}}-1}\)
Probowałam oszacować przez HM-GM i GM-AM, ale nic mi z tego nie wyszło.
Granica
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Granica
Ze wzoru Taylora wynika oszacowanie
\(\displaystyle{ \sqrt{1+x}\approx 1+\frac{x}{2}}\) dla małych iksów, dokładniej \(\displaystyle{ \sqrt{1+x}=1+\frac{x}{2}+o\left(x\right)}\).
Stosując tu tę aproksymację, otrzymamy
\(\displaystyle{ \sqrt{1+\frac{k}{n^2}}-1\approx \frac{k}{2n^2}}\), natomiast
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\sum_{k=1}^{n}\frac{k}{2n^2}=\frac{1}{4}}\), bo
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k=\frac{n(n+1)}{2}}\).
Bardziej formalnie, można udowodnić nierówności w dodatnich
\(\displaystyle{ 1+\frac{x}{2}-\frac{x^2}{8}\le \sqrt{1+x}\le 1+\frac{x}{2}}\)
i zastosować takie nierówności dla \(\displaystyle{ x:=\frac{k}{n^2}, \ k=1,2\ldots n}\), a następnie wykorzystać twierdzenie o trzech ciągach. Udowodnienie tych nierówności zostawiam zaś jako ćwiczenie dla Ciebie, w razie problemów pisz.
\(\displaystyle{ \sqrt{1+x}\approx 1+\frac{x}{2}}\) dla małych iksów, dokładniej \(\displaystyle{ \sqrt{1+x}=1+\frac{x}{2}+o\left(x\right)}\).
Stosując tu tę aproksymację, otrzymamy
\(\displaystyle{ \sqrt{1+\frac{k}{n^2}}-1\approx \frac{k}{2n^2}}\), natomiast
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\sum_{k=1}^{n}\frac{k}{2n^2}=\frac{1}{4}}\), bo
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k=\frac{n(n+1)}{2}}\).
Bardziej formalnie, można udowodnić nierówności w dodatnich
\(\displaystyle{ 1+\frac{x}{2}-\frac{x^2}{8}\le \sqrt{1+x}\le 1+\frac{x}{2}}\)
i zastosować takie nierówności dla \(\displaystyle{ x:=\frac{k}{n^2}, \ k=1,2\ldots n}\), a następnie wykorzystać twierdzenie o trzech ciągach. Udowodnienie tych nierówności zostawiam zaś jako ćwiczenie dla Ciebie, w razie problemów pisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Granica
Można też zauważyć, że
\(\displaystyle{ \sqrt{1+\frac{k}{n^2}}-1=\frac{\frac{k}{n^2}}{\sqrt{1+\frac{k}{n^2}}+1}}\) oraz
\(\displaystyle{ 2<\sqrt{1+\frac{k}{n^2}}+1\leq \sqrt{1+\frac{1}{n}}+1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{1+\frac{k}{n^2}}-1=\frac{\frac{k}{n^2}}{\sqrt{1+\frac{k}{n^2}}+1}}\) oraz
\(\displaystyle{ 2<\sqrt{1+\frac{k}{n^2}}+1\leq \sqrt{1+\frac{1}{n}}+1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 40 razy
Re: Granica
Premislav pisze: ↑20 cze 2021, o 13:48 Ze wzoru Taylora wynika oszacowanie
\(\displaystyle{ \sqrt{1+x}\approx 1+\frac{x}{2}}\) dla małych iksów, dokładniej \(\displaystyle{ \sqrt{1+x}=1+\frac{x}{2}+o\left(x\right)}\).
Stosując tu tę aproksymację, otrzymamy
\(\displaystyle{ \sqrt{1+\frac{k}{n^2}}-1\approx \frac{k}{2n^2}}\), natomiast
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\sum_{k=1}^{n}\frac{k}{2n^2}=\frac{1}{4}}\), bo
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k=\frac{n(n+1)}{2}}\).
Bardziej formalnie, można udowodnić nierówności w dodatnich
\(\displaystyle{ 1+\frac{x}{2}-\frac{x^2}{8}\le \sqrt{1+x}\le 1+\frac{x}{2}}\)
i zastosować takie nierówności dla \(\displaystyle{ x:=\frac{k}{n^2}, \ k=1,2\ldots n}\), a następnie wykorzystać twierdzenie o trzech ciągach. Udowodnienie tych nierówności zostawiam zaś jako ćwiczenie dla Ciebie, w razie problemów pisz.
Dzięki !!!
Dodano po 24 sekundach:
Dziękuję