Granica ciągu a całka

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Granica ciągu a całka

Post autor: Iza8723 »

Wiadomo, że \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} x ^{10} dx= \frac{1}{11} }\). Niech \(\displaystyle{ g= \lim_{x \to \infty} \frac{1}{n ^{11} }(1^{11}+2^{11}+...+n^{11}) }\) . Prawdziwa jest relacja:
a) \(\displaystyle{ g<\frac{1}{11}}\)
b)\(\displaystyle{ g=\frac{1}{11}}\)
c) \(\displaystyle{ g>\frac{1}{11}}\)
d) \(\displaystyle{ g=(\frac{1}{11})^2}\)
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że poprawną odpowiedzią będzie c), bo granica g będzie wynosiła 1, dobrze myślę?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Granica ciągu a całka

Post autor: Tmkk »

Jeśli pod limesem miało być \(\displaystyle{ n \to \infty}\), zamiast \(\displaystyle{ x \to \infty}\), to nie, ta granica to \(\displaystyle{ +\infty}\).
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Re: Granica ciągu a całka

Post autor: Iza8723 »

Tak miało być \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\). W takim razie, jak sprawdzić, lub wywnioskować, która odpowiedź jest prawidłowa, bo nie mam pomysłu ?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Granica ciągu a całka

Post autor: Tmkk »

Wygodnie jest użyć twierdzenia Soltza albo zauważyć sumę Riemanna, bo

\(\displaystyle{ \frac{1}{n^{11}}\left(1^{11} + 2^{11} + \ldots + n^{11}\right) = n \cdot \frac{1}{n} \sum_{k=1}^{n} f\left(\frac{k}{n}\right)}\),

gdzie \(\displaystyle{ f(x) = x^{11}}\). Teraz, do czego dążą oba kawałki tego iloczynu? Przy okazji, gdyby w mianowniku tej granicy było \(\displaystyle{ n^{12}}\) zamiast \(\displaystyle{ n^{11}}\), byłoby troszkę ciekawiej.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Re: Granica ciągu a całka

Post autor: Iza8723 »

Czyli dąży to do \(\displaystyle{ \int_{0}^{1}x^{11} dx}\) ?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Granica ciągu a całka

Post autor: Tmkk »

Drugi kawałek, tak. Ale przez to \(\displaystyle{ n}\) z przodu, wynikiem będzie \(\displaystyle{ +\infty}\).
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Re: Granica ciągu a całka

Post autor: Iza8723 »

Faktycznie, dzięki
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Granica ciągu a całka

Post autor: a4karo »

Ta całka tylko myli. Wyrażenie którego granice liczymy jest większe od jedynki (popatrz na ostatni wyraz), więc poprawną może być tylko odpowiedź c
ODPOWIEDZ