Granica

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Granica

Post autor: kt26420 »

Probuję robić zadnia z granic, ale nie wiem czy poprawnie to robię i nie mogę to sprawdzić, więc byłabym bardzo wdzięczna za pomoc)


\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\rightarrow \infty} \left( \frac {3n+2}{ 3n+4} \right)^n = \lim\limits_{n\rightarrow \infty} \left( \frac{3n+4-2}{ 3n+4} \right)^n = \lim\limits_{n\rightarrow \infty} \left( 1 - \frac{2}{3n+4} \right)^n = \lim\limits_{n\rightarrow \infty} \left( 1 - \frac{1}{\frac{3n+4}{2}} \right)^n = \lim\limits_{n\rightarrow \infty} \left[\left( 1 - \frac{1}{\frac{3n+4}{2}} \right)^{\frac{3n+4}{2}}\right]^{\frac{2n}{\frac{3n+4}{2}}} = e^{-\frac{2}{3}} }\)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2021, o 19:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczono w złym dziale.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Granica

Post autor: a4karo »

A czemu ci została dwójka w liczniku gdy ja przeniosłeś do mianownika mianownika?
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Re: Granica

Post autor: kt26420 »

a4karo pisze: 15 lut 2021, o 18:15 A czemu ci została dwójka w liczniku gdy ja przeniosłeś do mianownika mianownika?
dzięki,już naprawiłam) przypadkowo nie zmieniłam 2 na 1, kiedy pisałam
ODPOWIEDZ