Wykazać, że ciąg jest zbieżny

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Wykazać, że ciąg jest zbieżny

Post autor: 41421356 »

\(\displaystyle{ a_n=\left(1-\frac{1}{3}\right)\left(1-\frac{1}{3^2}\right)\ldots\left(1-\frac{1}{3^n}\right) \ \ , \ \ n\in\mathbb{N}}\)

Jakieś wskazówki?
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Wykazać, że ciąg jest zbieżny

Post autor: kmarciniak1 »

Udowodnij, że jest malejący i ograniczony z dołu przez \(\displaystyle{ 0}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Wykazać, że ciąg jest zbieżny

Post autor: Janusz Tracz »

A granica jest \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{3}, \frac{1}{3} \right)_{ \infty } \approx 0.560126 }\). Z definicji jest to symbol \(\displaystyle{ q}\)-Pochhammera (

Kod: Zaznacz cały

https://mathworld.wolfram.com/q-PochhammerSymbol.html
).
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Wykazać, że ciąg jest zbieżny

Post autor: 41421356 »

Dziękuję za odpowiedź.
ODPOWIEDZ