Witam, potrzebuję pomocy z taką granicą
\(\displaystyle{ x>0, \lim_{ x\to 1} \ln(x)^{3\ln(x)} }\)
Po podstawieniu \(\displaystyle{ 1}\) wychodzi \(\displaystyle{ 0^0}\) i zupełnie nie mam pomysłu, czy to jakoś przekształcić trzeba. Z góry dziękuję.
Granica z symbolem 0^0
Re: Granica z symbolem 0^0
W sensie
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 1} \ln\left( \ln(x)^{3\ln(x)} \right) }\) ? Wtedy mi wychodzi \(\displaystyle{ 3\ln(x) \cdot \ln(\ln(x)) }\), co daje \(\displaystyle{ 3 \cdot 0 \cdot \ln(0) }\) czyli \(\displaystyle{ 0 \cdot \infty }\). Chyba że nie o to chodzi
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 1} \ln\left( \ln(x)^{3\ln(x)} \right) }\) ? Wtedy mi wychodzi \(\displaystyle{ 3\ln(x) \cdot \ln(\ln(x)) }\), co daje \(\displaystyle{ 3 \cdot 0 \cdot \ln(0) }\) czyli \(\displaystyle{ 0 \cdot \infty }\). Chyba że nie o to chodzi
Ostatnio zmieniony 22 sty 2021, o 14:55 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Granica z symbolem 0^0
Ale z granicami postaci `0\cdot\infty` można sobie radzić zamieniając je na `0/0` lub `\infty/\infty`.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2021, o 21:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.