Twierdzenie o trzech ciągach

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Maradona126
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 29 razy

Twierdzenie o trzech ciągach

Post autor: Maradona126 »

Cześć,
Jakie ciągi dobrać aby obliczyć granicę \(\displaystyle{ \sqrt[n]{3+\sin(n)} }\) za pomocą twierdzenia o trzech ciągach?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2020, o 00:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - sin, logarytm - log, logarytm naturalny - ln itd.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Twierdzenie o trzech ciągach

Post autor: Janusz Tracz »

\(\displaystyle{ \sqrt[n]{2} }\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt[n]{4} }\)
Maradona126
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 29 razy

Re: Twierdzenie o trzech ciągach

Post autor: Maradona126 »

Janusz Tracz pisze: 14 gru 2020, o 22:41 \(\displaystyle{ \sqrt[n]{2} }\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt[n]{4} }\)
Czyli rozumiem, że wszystkie te ciągi dążą do zera?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Twierdzenie o trzech ciągach

Post autor: Janusz Tracz »

Nie. Wszystkie dążą do \(\displaystyle{ 1}\).
ODPOWIEDZ