Granica ciągu z silnią

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
koral293
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 lis 2020, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Granica ciągu z silnią

Post autor: koral293 »

Witam, mam problem z rozwiązaniem następującego ciagu: \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{ (n^{4} + 4)n! + (n - 1)! }{n\cdot (n + 1)!} }\)
Udało mi się dojść do postacii \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{ n!(( n^{4} + 4) + \frac{1}{n}) }{n! \cdot n(n+1)} }\) jednak nie wiem co dalej z tym zrobić.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2020, o 19:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
szw1710

Re: Granica ciągu z silnią

Post autor: szw1710 »

Podziel licznik i mianownik przez \(n^2\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Granica ciągu z silnią

Post autor: a4karo »

A moze najpierw silnię uproscic
ODPOWIEDZ