Korzystając z tw. o 3 ciągach oblicz:

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
wiola0326
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 lis 2020, o 17:22
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Korzystając z tw. o 3 ciągach oblicz:

Post autor: wiola0326 »

\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{(-1)^n+2+5^n}}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4073
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1394 razy

Re: Korzystając z tw. o 3 ciągach oblicz:

Post autor: Janusz Tracz »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{5^n} \le \sqrt[n]{(-1)^n+2+5^n} \le \sqrt[n]{5^n+5^n} }\)
wiola0326
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 lis 2020, o 17:22
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Re: Korzystając z tw. o 3 ciągach oblicz:

Post autor: wiola0326 »

Janusz Tracz pisze: 16 lis 2020, o 20:09 Wskazówka:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{5^n} \le \sqrt[n]{(-1)^n+2+5^n} \le \sqrt[n]{5^n+5^n} }\)
Dziękuję! już teraz wiem jak rozwiązać, ta 2 zbiła mnie z tropu:)
ODPOWIEDZ