Cześć, chciałbym zapytać o poprawność moich zapisów dot. Pewnego przykładu:
\(\displaystyle{ \frac{( \sqrt{n^ 2+2n})-( \sqrt{n^ 2 - 2n})}{5} }\)
Otóż po uprzątnięciu zostaje:
\(\displaystyle{ \frac{4n}{5(n \sqrt{1} + n\sqrt{1})} }\)
Czy jeżeli będę chciał rozbić w mianowniku, wyrażenie które znajduje się w nawiasie na:
\(\displaystyle{ \frac{4n}{5(n( \sqrt{1} + \sqrt{1} ))}= \frac{4n}{5(n(2))}= \frac{4n}{10n} }\)
Czy jest to "dopuszczalne"? Wynik zgadza się z odpowiedzią, jednakże chciałbym wiedzieć, czy ewentualnie mógłbym zastosować podobny zapisać przykładowo na kolokwium.
Poprawność zapisu - granica ciągu, sprzężanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 wrz 2020, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 99
- Podziękował: 1 raz
Poprawność zapisu - granica ciągu, sprzężanie.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2020, o 19:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w pojedynczych tagach [latex] [/latex].
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w pojedynczych tagach [latex] [/latex].
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Poprawność zapisu - granica ciągu, sprzężanie.
To jest niepoprawne przejscie. Wygląda jakbyś przechodzić z granicą \(\displaystyle{ n\to\infty}\) kawałkami.asdasdasdfffffff pisze: ↑10 wrz 2020, o 16:39 \(\displaystyle{ \frac{( \sqrt{n^ 2+2n})-( \sqrt{n^ 2 - 2n})}{5} }\)
Otóż po uprzątnięciu zostaje:
\(\displaystyle{ \frac{4n}{5(n \sqrt{1} + n\sqrt{1})} }\)
Powinno być: \(\displaystyle{ \frac{4n}{5\left(n \sqrt{1 + \frac{2}{n}} + n\sqrt{1 - \frac{2}{n}}\right)} }\). Teraz skracasz \(\displaystyle{ n}\) z licznika i mianownika i dopiero wtedy przechodzisz do granicy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 wrz 2020, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 99
- Podziękował: 1 raz
Re: Poprawność zapisu - granica ciągu, sprzężanie.
Wybacz, zapomniałem wyciągnąć 'n' z całego wyrażenia. Skoro \(\displaystyle{ \frac{2}{n} }\) dąży do 0, po prostu tego nie zapisałem. Jednakże o ile dobrze pamiętam tłumaczenie tego tematu, wyglądało to tak:Tmkk pisze: ↑10 wrz 2020, o 16:43To jest niepoprawne przejscie. Wygląda jakbyś przechodzić z granicą \(\displaystyle{ n\to\infty}\) kawałkami.asdasdasdfffffff pisze: ↑10 wrz 2020, o 16:39 \(\displaystyle{ \frac{( \sqrt{n^ 2+2n})-( \sqrt{n^ 2 - 2n})}{5} }\)
Otóż po uprzątnięciu zostaje:
\(\displaystyle{ \frac{4n}{5(n \sqrt{1} + n\sqrt{1})} }\)
Powinno być: \(\displaystyle{ \frac{4n}{5\left(n \sqrt{1 + \frac{2}{n}} + n\sqrt{1 - \frac{2}{n}}\right)} }\). Teraz skracasz \(\displaystyle{ n}\) z licznika i mianownika i dopiero wtedy przechodzisz do granicy.
przypuśćmy, że nie będę teraz skracał 'n'. Zaczynając od Twojego zapisu:
\(\displaystyle{ \frac{4n}{5\left(n \sqrt{1 + \frac{2}{n}} + n\sqrt{1 - \frac{2}{n}}\right)} }\)
następnie:
\(\displaystyle{ \frac{4n}{5(n( \sqrt{1} + \sqrt{1})} }\) ponieważ \(\displaystyle{ \frac{2}{n} }\) w oby pierwiastkach dążą do 0, tak?
dalej:
\(\displaystyle{ \frac{4n}{5(n( 1+1))} }\)
...
\(\displaystyle{ \frac{4n}{5(n(2))} }\)
...
\(\displaystyle{ \frac{4n}{10n} = \frac{2}{5} }\) po skróceniu 'n'. Czy ten zapis jest poprawny?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2020, o 19:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w pojedynczych tagach [latex] [/latex].
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w pojedynczych tagach [latex] [/latex].
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Poprawność zapisu - granica ciągu, sprzężanie.
Przechodzisz do granicy tylko z częścią \(\displaystyle{ n}\). W tym przykładzie nie powoduje to komplikacji* ale w ogólności może. Taki zapis jest niepoprawny. Dokładnie mam na myśli moment w którym piszesz:
* \(\displaystyle{ \red{\left( 1+ \frac{1}{n} \right)^n \rightarrow 1^n \rightarrow 1}}\) co jest oczywiście nieprawdą!
Powinieneś za radą Tmkk najpierw skrócić \(\displaystyle{ n}\) z licznika i mianownika a dopiero potem wnioskować jak zachowuje się ułamek przy \(\displaystyle{ n\to \infty }\). Oczywiście trzeba też pisać \(\displaystyle{ \lim_{ } }\) lub umiejętnie posługiwać się "\(\displaystyle{ \rightarrow }\)" ale mam nadzieję, że po prostu nie chciało Ci się pisać tego w Latexie. W innym wypadku taki zapis jest błędną ścianą znaczków.\(\displaystyle{ \frac{4n}{5(n \sqrt{1} + n\sqrt{1})} }\)
* \(\displaystyle{ \red{\left( 1+ \frac{1}{n} \right)^n \rightarrow 1^n \rightarrow 1}}\) co jest oczywiście nieprawdą!