Zastanawia mnie temat związany z obliczaniem granic z Tw. o 3 ciągach.
Jeżeli mam np. ciąg
\(\displaystyle{
\sqrt{ 3^{n} + 2^{n} }
}\)
No to wiem jakie podać ciągi żeby ograniczyć z góry i z dołu.
Co w przypadku gdyby ciąg wyglądał tak:
\(\displaystyle{
\sqrt{ 3^{n} - 2^{n} }
}\)
jak ograniczyć z dołu ?
Twierdzenie o 3 ciągach
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Twierdzenie o 3 ciągach
Na przykład można sprawdzić, że \(\displaystyle{ 2^n \le \frac{1}{2}3^n}\) dla dostatecznie dużych \(\displaystyle{ n}\) (tutaj to już nawet dla \(\displaystyle{ n \ge 2}\)). Więc mamy
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{\frac{1}{2}3^n} \le \sqrt[n]{3^n - 2^n} \le \sqrt[n]{3^n}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{\frac{1}{2}3^n} \le \sqrt[n]{3^n - 2^n} \le \sqrt[n]{3^n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 mar 2012, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 2 razy
Re: Twierdzenie o 3 ciągach
Dobrze rozumiem, przecież Tw. o 3 ciągach działa także "od pewnego momentu" czy tam dla dostatecznie dużych n...
Chciałbym jeszcze dalej pociągnąć temat. Czy istnieje jakaś uniwersalna metoda która pozwoli np. ograniczyć taki ciąg:
\(\displaystyle{
\sqrt[n]{10^n - 7^n - 5^n}
}\)
z dołu ?
Chciałbym jeszcze dalej pociągnąć temat. Czy istnieje jakaś uniwersalna metoda która pozwoli np. ograniczyć taki ciąg:
\(\displaystyle{
\sqrt[n]{10^n - 7^n - 5^n}
}\)
z dołu ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Twierdzenie o 3 ciągach
Tak, zgadza się.
Co do kolejnego przykładu, spróbuj dokładnie w ten sam sposób, jak zrobiłem przed chwilą. To zazwyczaj będzie działać na podobnej zasadzie.
Co do kolejnego przykładu, spróbuj dokładnie w ten sam sposób, jak zrobiłem przed chwilą. To zazwyczaj będzie działać na podobnej zasadzie.