Granica ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Tulio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 3 cze 2012, o 00:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 24 razy

Granica ciągu

Post autor: Tulio »

Niech
\(\displaystyle{ a_{n} = \frac{1^1+2^2+3^3+...+n^n}{1^2+2^3+3^4+...+ {(n-1)}^{n}}, n \ge 2}\)

\(\displaystyle{ a_3 = \frac{1^1+2^2+3^3}{1^2+2^3} = \frac{32}{9} = 3,(5)}\)
\(\displaystyle{ a_{10000} \approx 2.7184}\)

Wyznaczyć granicę ciągu \(\displaystyle{ a_{n}}\). Czy wynosi ona \(\displaystyle{ e}\)?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: Tmkk »

Zgadza się, wynosi ona \(\displaystyle{ e}\). Bardzo wygodnie jest tutaj użyć twierdzenia Stolza.
Tulio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 3 cze 2012, o 00:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 24 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: Tulio »

Faktycznie, wyszło, dzięki.
ODPOWIEDZ