Cześć
mam takie zadanie. Niech \(\displaystyle{ q_{n+1}=\frac{1}{2}(p_{n}+r_{n}), r_{n+1}=\frac{1}{2}(q_{n}+p_{n}), p_{n+1}=\frac{1}{2}(r_{n}+q_{n})}\)
Załóżmy że \(\displaystyle{ p_{0} = 1}\).
Jak pokazać że \(\displaystyle{ p_{n+1} = \frac{1}{3}+\frac{2}{3}(-\frac{1}{2})^{n}}\) oraz \(\displaystyle{ q_{n}=r_{n} = \frac{1}{3} + \frac{2}{3}(-\frac{1}{2})^{n+1}}\)
Podobno to łatwo widać, próbowałem na różne sposoby odejmować/dowadać do siebie pierwsze trzy zależności ale nic nie doprowadza na coś podobnego do ostatecznego wyniku. Czy ktoś widzi jak można zacząć?
Bardzo dziękuję za pomoc.
Trzy ciągi, jak wyznaczyć każdy z nich
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Trzy ciągi, jak wyznaczyć każdy z nich
To za mało, żeby ciągi były zdefiniowane jednoznacznie - musisz jeszcze na przykład zdefiniować \(\displaystyle{ q_0}\) i \(\displaystyle{ r_0}\).
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Trzy ciągi, jak wyznaczyć każdy z nich
A zacząć można choćby tak:
\(\displaystyle{ p_{n+2}= \frac{1}{2}(q_{n+1}+r_{n+1})= \frac{1}{2}(\frac{1}{2}(p_{n}+r_{n})+\frac{1}{2}(q_{n}+p_{n}))=\frac{1}{2}(p_{n+1}+p_{n}) \\
2p_{n+2}-p_{n+1}-p_n =0\\
2r^2-r-1=0\\
(r-1)(2r+1)=0}\)
\(\displaystyle{ p_{n+2}= \frac{1}{2}(q_{n+1}+r_{n+1})= \frac{1}{2}(\frac{1}{2}(p_{n}+r_{n})+\frac{1}{2}(q_{n}+p_{n}))=\frac{1}{2}(p_{n+1}+p_{n}) \\
2p_{n+2}-p_{n+1}-p_n =0\\
2r^2-r-1=0\\
(r-1)(2r+1)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 1 lis 2018, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Trzy ciągi, jak wyznaczyć każdy z nich
@Dasio11, Czy na pewno? Bo te równania są z rozwiązania zadanie którego polecenie brzmi : Mamy trzy punkty P, Q i R gdzie jeden uznajemy za początkowe położenie np. P. Z równym prawdopodobieństwem losujemy kolejny z pozostałych i na niego przechodzimy i znów losujemy i tak cały czas. Podaj macierz przejścia odpowiedniego łańcucha Markowa oraz znaleźć prawdopodobieństwa znalezienia się w pozostałych stanach w chwili n.
Macierz przejścia ma postać \(\displaystyle{ \begin{pmatrix}
0 & \frac{1}{2} & \frac{1}{2}\\
\frac{1}{2} & 0 & \frac{1}{2} \\
\frac{1}{2} & \frac{1}{2} & 0
\end{pmatrix}}\)
Czy należy tu przyjąć że \(\displaystyle{ r_{0}=q_{0} = 0}\) skoro \(\displaystyle{ p_{0} = 1}\)?
Macierz przejścia ma postać \(\displaystyle{ \begin{pmatrix}
0 & \frac{1}{2} & \frac{1}{2}\\
\frac{1}{2} & 0 & \frac{1}{2} \\
\frac{1}{2} & \frac{1}{2} & 0
\end{pmatrix}}\)
Czy należy tu przyjąć że \(\displaystyle{ r_{0}=q_{0} = 0}\) skoro \(\displaystyle{ p_{0} = 1}\)?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Trzy ciągi, jak wyznaczyć każdy z nich
Skoro zaczynamy w punkcie \(\displaystyle{ P}\), to w chwili startowej oczywiście na pewno nie jesteśmy ani w punkcie \(\displaystyle{ Q}\), ani \(\displaystyle{ R}\). Czyli istotnie \(\displaystyle{ p_0 = 1, q_0 = r_0 = 0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 1 lis 2018, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Trzy ciągi, jak wyznaczyć każdy z nich
Mając ta informację (czyli że : \(\displaystyle{ p_{0} = 1,q_{0}=r_{0}=0}\)) rozumiem że idąc tym co napisał @kerajs jest szansa otrzymać ostateczne równania z pierwszego posta?