Wyznaczanie wzoru ogólnego ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
antekrza77
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 cze 2020, o 08:51
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Wyznaczanie wzoru ogólnego ciągu

Post autor: antekrza77 »

Ciąg \(\displaystyle{ a_{n}}\) dany jest wzorem rekurencyjnym
\(\displaystyle{ \quad a_{0} = a_{1} = 0, \; a_{n+2} = 5a_{n+1} - 6a_{n} + 2.}\)

Wyznaczyć wzór ogólny ciągu z wykorzystaniem funkcji tworzących ciągów.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wyznaczanie wzoru ogólnego ciągu

Post autor: a4karo »

I z czym konkretnie masz kłopot? Na tym forum jest mnóstwo przykładów podobnych do tego. Po prostu poszukaj.
ODPOWIEDZ