Granica ciągu rozbieżnego
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Granica ciągu rozbieżnego
Dzień dobry proszę o odpowiedź. W moim zbiorze coś jest nie tak z odpowiedziami, więc nie wiem, czy robię dobrze. Jak to dokończyć?
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{(1-2^{n})^2-4^{n}}{3^{n}-2\cdot 6^{n}}= \lim_{n\to\infty} \frac{1-2\cdot 2^{n}}{3^{n}-2\cdot 6^{n}}
}\) Mi się wydaje, że tu wyjdzie zero dzielone na nieskończoność...
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{(1-2^{n})^2-4^{n}}{3^{n}-2\cdot 6^{n}}= \lim_{n\to\infty} \frac{1-2\cdot 2^{n}}{3^{n}-2\cdot 6^{n}}
}\) Mi się wydaje, że tu wyjdzie zero dzielone na nieskończoność...
Ostatnio zmieniony 4 maja 2020, o 12:53 przez Niepokonana, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Granica ciągu rozbieżnego
\(\displaystyle{ \lim_{\red{x}\to \infty}\frac{\left(1-2^{n}\right)^{2}-4^{n}}{3^{n}-2\cdot 6^{n}}=\frac{\left(1-2^{n}\right)^{2}-4^{n}}{3^{n}-2\cdot 6^{n}}}\)
Pozdrawiam z rodzinką z niesłonecznej Warszawy.
Dodano po 10 minutach 36 sekundach:
A tak na serio, podziel licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ 6^{n}}\).
Pozdrawiam z rodzinką z niesłonecznej Warszawy.
Dodano po 10 minutach 36 sekundach:
A tak na serio, podziel licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ 6^{n}}\).
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Granica ciągu rozbieżnego
a4karo, przez chwilę tez myślałem, że z czegoś takiego skorzystała, ale wszystko jest git, wszak
\(\displaystyle{ \left(1-2^{n}\right)^{2}-4^{n}=1-2\cdot 2^{n}+4^{n}-4^{n}=1-2\cdot 2^{n}}\)
\(\displaystyle{ \left(1-2^{n}\right)^{2}-4^{n}=1-2\cdot 2^{n}+4^{n}-4^{n}=1-2\cdot 2^{n}}\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Granica ciągu rozbieżnego
Nie jestem idiotką.
A to nie jest tak, że \(\displaystyle{ (2^{n})^{2}=2^{2n}}\), a \(\displaystyle{ 4^{n}=(2^{2})^{n}=2^{2n}}\)? Wtedy te dwie liczby by się skróciły. A więc tak nie jest?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Granica ciągu rozbieżnego
Słusznie, przepraszamNiepokonana pisze: ↑4 maja 2020, o 13:18Nie jestem idiotką.
A to nie jest tak, że \(\displaystyle{ (2^{n})^{2}=2^{2n}}\), a \(\displaystyle{ 4^{n}=(2^{2})^{n}=2^{2n}}\)? Wtedy te dwie liczby by się skróciły. A więc tak nie jest?
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Granica ciągu rozbieżnego
Nie gniewam się, ale jak to zrobić dalej? Chyba nie może wyjść zero dzielone na nieskończoność, bo to symbol nieoznaczony. Cokolwiek to znaczy.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Granica ciągu rozbieżnego
\(\displaystyle{ \frac{0}{\infty}}\) nie jest symbolem nieoznaczonym. A co zrobić dalej, napisał Ci Premislav:
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Granica ciągu rozbieżnego
Naprawdę nie jest? Czyli co? Granica to po prostu zero?
Ale ja nie słucham Premislava, bo on mnie chce zdenerwować, nie chce mi pomóc. Naprawdę Premislav ma rację? Ale wtedy wychodzi zero przez nieskończoność.
Ale ja nie słucham Premislava, bo on mnie chce zdenerwować, nie chce mi pomóc. Naprawdę Premislav ma rację? Ale wtedy wychodzi zero przez nieskończoność.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Granica ciągu rozbieżnego
Lepiej pokaż swoje rachunki, bo po podzieleniu licznika i mianownika przez \(\displaystyle{ 6^n}\) nie wychodzi zero przez nieskończoność, choć wynik końcowy się zgadza.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Granica ciągu rozbieżnego
No faktycznie nie wychodzi zero przez nieskończoność, tylko zero przez minus dwa. A w odpowiedzi jest, że nieskończoność... Coś te odpowiedzi są popsute i to nie tylko to zadanie.
Dodano po 17 minutach 11 sekundach:
Mam drugie pytanie z tego samego tematu. "Oblicz granicę z twierdzenia o trzech ciągach" \(\displaystyle{ a_{n}= \frac{1}{n} \sin n}\). Myślałam, że cztery podstawowe funkcje trygonometryczne nie mają granic.
Dodano po 17 minutach 11 sekundach:
Mam drugie pytanie z tego samego tematu. "Oblicz granicę z twierdzenia o trzech ciągach" \(\displaystyle{ a_{n}= \frac{1}{n} \sin n}\). Myślałam, że cztery podstawowe funkcje trygonometryczne nie mają granic.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Granica ciągu rozbieżnego
Zauważ, że:Niepokonana pisze: ↑4 maja 2020, o 14:28 Mam drugie pytanie z tego samego tematu. "Oblicz granicę z twierdzenia o trzech ciągach" \(\displaystyle{ a_{n}= \frac{1}{n} \sin n}\).
\(\displaystyle{ -1 \le \sin n \le 1}\)
zatem
\(\displaystyle{ \frac{-1}{n} \le \frac{\sin n}{n} \le \frac{1}{n} }\)
Do czego dążą te ograniczenia? Jaki z tego wniosek?
Bardzo odważne stwierdzenie. Poza tym niepoprawne.Niepokonana pisze: ↑4 maja 2020, o 14:28 Myślałam, że cztery podstawowe funkcje trygonometryczne nie mają granic.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Granica ciągu rozbieżnego
Jak to mają granice, jak idą raz do góry, raz do dołu? Jak to możliwe?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Granica ciągu rozbieżnego
Nie powiedziałem, że mają. Czasem mają a czasem nie. Bo do póki nie powiesz o jaką granicę funkcji trygonometrycznej chodzi to nie można nic powiedzieć o jej istnieniu. Przykładowo:Jak to mają granice
Jeśli liczymy granice funkcji \(\displaystyle{ \sin :\RR \rightarrow [-1,1]}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty }\sin x}\)
to faktycznie granica ta nie istnieje bo tak jak mówisz \(\displaystyle{ \sin}\) raz idzie do góry a raz na dół (choć formalny argument wygląda trochę inaczej i jest dość prosty). Jeśli jednak liczby granicę ciągu \(\displaystyle{ \sin :\NN \rightarrow [-1,1]}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\sin n}\)
to też okazuje się, że nie istnieje ale dowód na to już jest znacznie inny oraz trudniejszy. Ale już:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\sin \pi n}\)
istnieje, podobnie
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 }\sin x}\)
istnieje mimo, że są to granice funkcji trygonometrycznych. Mało tego jesteś w stanie tak wybrać liczby naturalne, że skacząc tylko po nich stworzysz ciąg (powiedzmy) \(\displaystyle{ a_n}\) taki, że:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\sin a_n}\)
istnieje a nawet może przyjmować dowolną wartość z \(\displaystyle{ \left[ -1,1\right] }\). Ten ostatni przykład zdecydowanie najtrudniejszy wykracza już poza standardowe omówienie granice w liceum, więc tym akurat głowy sobie nie musisz zawracać. Niemniej jednak podejście:
\(\displaystyle{ \text{widzę sinus w granicy} \Rightarrow \text{ ooo hura! to pewnie granica nie istnieje }}\)
prowadzi do błędów.
Ostatnio zmieniony 4 maja 2020, o 15:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyłącz autokorektę... prowadzi -> pradziadowi
Powód: Wyłącz autokorektę... prowadzi -> pradziadowi