Granica ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
adir7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 13 sty 2009, o 20:16
Podziękował: 21 razy

Granica ciągu

Post autor: adir7 »

Cześć. Pomożecie we skazaniu gdzie robię błąd? Wyliczam granicę i wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{3}{2 \sqrt{2} } }\), a w odpowiedziach mam, że powinno wyjść \(\displaystyle{ - \frac{2}{ \sqrt{2} } }\). Poniżej zamieszczam jak to robię:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } ( \sqrt{2 n^{2}-4n+7 }- \sqrt{2}n)= \lim_{ n\to \infty } ( \sqrt{2 n^{2}-4n+7 }- \sqrt{2}n)\cdot \frac{( \sqrt{2 n^{2}-4n+7 }+ \sqrt{2}n)}{( \sqrt{2 n^{2}-4n+7 }+ \sqrt{2}n)} =\\= \lim_{ n\to \infty } \frac{2n ^{2}-4n+7-2n ^{2} }{n( \sqrt{2- \frac{4}{n}+ \frac{7}{n ^{2} } }+ \sqrt{2}) } = \frac{-4+7}{ \sqrt{2-0+0}+ \sqrt{2} }= \frac{3}{2 \sqrt{2} } }\)
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2020, o 01:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: Jan Kraszewski »

adir7 pisze: 6 kwie 2020, o 00:47 Poniżej zamieszczam jak to robię:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } ( \sqrt{2 n^{2}-4n+7 }- \sqrt{2}n)= \lim_{ n\to \infty } ( \sqrt{2 n^{2}-4n+7 }- \sqrt{2}n)\cdot \frac{( \sqrt{2 n^{2}-4n+7 }+ \sqrt{2}n)}{( \sqrt{2 n^{2}-4n+7 }+ \sqrt{2}n)} =\\= \lim_{ n\to \infty } \frac{2n ^{2}-4n+7-2n ^{2} }{n( \sqrt{2- \frac{4}{n}+ \frac{7}{n ^{2} } }+ \sqrt{2}) } = \frac{-4+\red{7}}{ \sqrt{2-0+0}+ \sqrt{2} }= \frac{3}{2 \sqrt{2} } }\)
A to siedem to skąd?

Zawsze mówię studentom - najpierw przekształć do końca, a dopiero potem przechodź do granicy...

JK
ODPOWIEDZ