Liczba całkowitych wyrazów ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Liczba całkowitych wyrazów ciągu

Post autor: matematykipatyk »

Ile wyrazów całkowitych ma ciąg \(\displaystyle{ a_{n}= \frac{3n}{n-4} }\)?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34233
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5198 razy

Re: Liczba całkowitych wyrazów ciągu

Post autor: Jan Kraszewski »

Wskazówka: \(\displaystyle{ \frac{3n}{n-4}=\frac{3n-12+12}{n-4}=3+\frac{12}{n-4}}\).

JK
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Re: Liczba całkowitych wyrazów ciągu

Post autor: matematykipatyk »

Dziękuję.
ODPOWIEDZ