Witam!
Miałem do rozwiązania zadanie z wykorzystaniem twierdzenia o trzech ciągach:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \frac{\sin(n)}{n+ \sqrt[n]{2} } }\)
Chciałem spytać czy moje rozwiązanie jest poprawne:
\(\displaystyle{
\frac{-1}{n+ \sqrt[n]{2} } \le \frac{\sin(n)}{n+ \sqrt[n]{2} } \le \frac{1}{n+ \sqrt[n]{2} }
}\)
\(\displaystyle{
\lim_{ n\to \infty} \frac{-1}{n+ \sqrt[n]{2} } = \lim_{ n\to \infty} \frac{-1}{\infty + 1} = 0
}\)
\(\displaystyle{
\lim_{ n\to \infty} \frac{1}{n+ \sqrt[n]{2} } = \lim_{ n\to \infty} \frac{1}{\infty + 1 } = 0
}\)
odp. Na mocy twierdzenia o trzech ciągach \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \frac{\sin(n)}{n+ \sqrt[n]{2} } = 0 }\)
Analiza matematyczna - twierdzenie o trzech ciągach
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lut 2020, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 7 razy
Analiza matematyczna - twierdzenie o trzech ciągach
Ostatnio zmieniony 19 lut 2020, o 20:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Analiza matematyczna - twierdzenie o trzech ciągach
Jest ok. Jednak zapis:
jest słaby. Po prostu:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \frac{-1}{n+ \sqrt[n]{2} } = 0 }\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \frac{-1}{\infty + 1} = 0 }\)
jest słaby. Po prostu:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \frac{-1}{n+ \sqrt[n]{2} } = 0 }\)
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Analiza matematyczna - twierdzenie o trzech ciągach
A nawet niepoprawny...Janusz Tracz pisze: ↑19 lut 2020, o 19:40Jednak zapis:jest słaby.\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \frac{-1}{\infty + 1} = 0 }\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lut 2020, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 7 razy
Re: Analiza matematyczna - twierdzenie o trzech ciągach
Dzięki za zwrócenie uwagi. Chociaż tutaj zapisałem sobie to bardziej jako skrót myślowy, do czego poszczególne wartości dążą, absolutnie nie miałem zamiaru tego zapisać jako normalne wyrażenieJan Kraszewski pisze: ↑19 lut 2020, o 20:08A nawet niepoprawny...Janusz Tracz pisze: ↑19 lut 2020, o 19:40Jednak zapis:jest słaby.\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \frac{-1}{\infty + 1} = 0 }\)
JK
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Analiza matematyczna - twierdzenie o trzech ciągach
Jak już musisz robić skrót myślowy, to tak: \(\displaystyle{ \left[ \frac{-1}{\infty + 1}\right] = 0}\).
W zapisie \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \frac{-1}{\infty + 1}}\), poza jego formalną niepoprawnością niedobre jest to, że równocześnie przechodzisz do granicy (bo \(\displaystyle{ \infty}\)) i zostawiasz granicę (bo \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty}}\)).
JK
W zapisie \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \frac{-1}{\infty + 1}}\), poza jego formalną niepoprawnością niedobre jest to, że równocześnie przechodzisz do granicy (bo \(\displaystyle{ \infty}\)) i zostawiasz granicę (bo \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty}}\)).
JK
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Analiza matematyczna - twierdzenie o trzech ciągach
Wizualnie taki zapis kojarzy mi się tak jakbyś kogoś trzymał rękami ale z drugiej strony go kopał i odpychał nogą. Teraz wyobraź sobie, że tym kimś jest \(\displaystyle{ n}\). Nogą wykopujesz go do \(\displaystyle{ \infty }\) ale rękami go trzymasz, co nie może się dobrze skończyć.