Dzień dobry
Mój problem z przykładem jest następujący, wiem, że muszę użyć twierdzenia o trzech ciągach, ale \(\displaystyle{ n\cos 5n}\) w mianowniku sprawia, że nie mam pojęcia jak to zastosować.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{n^{2} - n \sin 3n}{n^{2} + n \cos 5n} }\)
Obliczyć granice ciągów
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 sty 2020, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 2 razy
Obliczyć granice ciągów
Ostatnio zmieniony 28 sty 2020, o 19:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Obliczyć granice ciągów
Może tak:
mamy \(\displaystyle{ -1\le \sin 3n\le 1, \ -1\le \cos 5n\le 1}\), a zatem dla \(\displaystyle{ n>1}\) jest
\(\displaystyle{ \frac{1-\frac{1}{n}}{1+\frac{1}{n}}=\frac{n^{2}-n}{n^{2}+n}\le\frac{n^{2}-n\sin 3n}{n^{2}+n\cos 5n}\le \frac{n^{2}+n}{n^{2}-n}=\frac{1+\frac{1}{n}}{1-\frac{1}{n}}}\)
i skrajne ciągi mają granicę równą \(\displaystyle{ 1}\).
Intuicja jest taka, że jeśli mamy ułamek o dodatnim liczniku i mianowniku, to zwiększając mianownik, zmniejszymy wartość ułamka, a zwiększając licznik, zwiększymy wartość ułamka itd.
mamy \(\displaystyle{ -1\le \sin 3n\le 1, \ -1\le \cos 5n\le 1}\), a zatem dla \(\displaystyle{ n>1}\) jest
\(\displaystyle{ \frac{1-\frac{1}{n}}{1+\frac{1}{n}}=\frac{n^{2}-n}{n^{2}+n}\le\frac{n^{2}-n\sin 3n}{n^{2}+n\cos 5n}\le \frac{n^{2}+n}{n^{2}-n}=\frac{1+\frac{1}{n}}{1-\frac{1}{n}}}\)
i skrajne ciągi mają granicę równą \(\displaystyle{ 1}\).
Intuicja jest taka, że jeśli mamy ułamek o dodatnim liczniku i mianowniku, to zwiększając mianownik, zmniejszymy wartość ułamka, a zwiększając licznik, zwiększymy wartość ułamka itd.