Określony jest ciąg
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1 =2 \\ x_{n+1} = \frac{2+x_n}{1-2x_n} \end{cases} }\)
Udowodnić, że wszystkie wyrazy tego ciągu są różne.
Różne wyrazy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Różne wyrazy
Niech \(\tan y_n=x_n\)
Wtedy mamy
$$\tan y_{n+1}=\frac{\tan \arctan 2+\tan y_n}{1-\tan \arctan 2\cdot \tan y_n}=\tan(\arctan 2+y_n)$$
a stąd łatwo wynika różnowartościowość ciągu `x_n`.
Wtedy mamy
$$\tan y_{n+1}=\frac{\tan \arctan 2+\tan y_n}{1-\tan \arctan 2\cdot \tan y_n}=\tan(\arctan 2+y_n)$$
a stąd łatwo wynika różnowartościowość ciągu `x_n`.