Granica ciągu.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 23 razy
Granica ciągu.
Obliczyć granicę ciągu \(\displaystyle{ a_{n}= \left( \frac{2+ e^{ \frac{1}{n} } }{3} \right) ^{n} }\).
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Granica ciągu.
\(\displaystyle{ \left(\frac{2+ e^{ \frac{1}{n} } }{3} \right) ^{n} = \left(1+\frac{e^{ \frac{1}{n} } -1}{3} \right)^{n}=\left( \left(1+\frac{1}{ \frac{3}{e^{ \frac{1}{n} } -1} } \right)^{ \frac{3}{e^{ \frac{1}{n} } -1} }\right)^{ \frac{e^{ \frac{1}{n} } -1}{ \frac{3}{n} } } }\)
wewnętrzny nawias dąży do \(\displaystyle{ e}\) a wykładnik do \(\displaystyle{ \frac{1}{3} }\) zatem granica to \(\displaystyle{ \sqrt[3]{e} }\)
wewnętrzny nawias dąży do \(\displaystyle{ e}\) a wykładnik do \(\displaystyle{ \frac{1}{3} }\) zatem granica to \(\displaystyle{ \sqrt[3]{e} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 23 razy
Re: Granica ciągu.
A wykładnik nie do zera? Chociaż tam chyba wychodzi symbol nieoznaczony \(\displaystyle{ 0 \infty }\), tak?Janusz Tracz pisze: ↑4 gru 2019, o 16:05 \(\displaystyle{ \left(\frac{2+ e^{ \frac{1}{n} } }{3} \right) ^{n} = \left(1+\frac{e^{ \frac{1}{n} } -1}{3} \right)^{n}=\left( \left(1+\frac{1}{ \frac{3}{e^{ \frac{1}{n} } -1} } \right)^{ \frac{3}{e^{ \frac{1}{n} } -1} }\right)^{ \frac{e^{ \frac{1}{n} } -1}{ \frac{3}{n} } } }\)
wewnętrzny nawias dąży do \(\displaystyle{ e}\) a wykładnik do \(\displaystyle{ \frac{1}{3} }\) zatem granica to \(\displaystyle{ \sqrt[3]{e} }\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Granica ciągu.
Nie. Zachodzi \(\displaystyle{ \frac{ e^{ \frac{1}{n} } -1 }{ \frac{3}{n} } \rightarrow \frac{1}{3} }\) gdy \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty }\)
wszak znana jest granica \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{e^x-1}{x}=1 }\) zatem na mocy definicji można położyć ciąg \(\displaystyle{ x_n=1/n}\) dostając \(\displaystyle{ \frac{ e^{ \frac{1}{n} } -1 }{ \frac{1}{n} } \rightarrow 1}\). Dzieląc stronami przez \(\displaystyle{ 3}\) dochodzimy do wniosku, że wynik to \(\displaystyle{ 1/3}\)
wszak znana jest granica \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{e^x-1}{x}=1 }\) zatem na mocy definicji można położyć ciąg \(\displaystyle{ x_n=1/n}\) dostając \(\displaystyle{ \frac{ e^{ \frac{1}{n} } -1 }{ \frac{1}{n} } \rightarrow 1}\). Dzieląc stronami przez \(\displaystyle{ 3}\) dochodzimy do wniosku, że wynik to \(\displaystyle{ 1/3}\)