Znaleźć najmniejszy wyraz ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
zuza1414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 23 paź 2019, o 13:51
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 8 razy

Znaleźć najmniejszy wyraz ciągu

Post autor: zuza1414 »

Proszę o pomoc z zadaniem :) Znaleźć najmniejszy wyraz ciągu \(\displaystyle{ a _{n}=\left( 1- \frac{1}{(n+1)(2n-3)} \right) ^{2013} }\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Znaleźć najmniejszy wyraz ciągu

Post autor: kerajs »

Najmniejszy jest \(\displaystyle{ a_2}\), gdyż dla \(\displaystyle{ n=1}\) podstawa jest większa od jeden, a od \(\displaystyle{ n=2}\) podstawy potęgi są rosnące i coraz bliższe 1.
ODPOWIEDZ