Jak wykazać, że ten ciąg nie ma granicy?
\(\displaystyle{ a_{n} = \frac{n\cos(n+2)}{n+1}}\)
Jak wykazać, że ciąg nie ma granicy?
Jak wykazać, że ciąg nie ma granicy?
Ostatnio zmieniony 17 lis 2019, o 18:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22173
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3748 razy
Re: Jak wykazać, że ciąg nie ma granicy?
Udowodnij, że w każdym przedziale postaci \([k\pi -1/2,k\pi+1/2]\) jest przynajmniej jedna liczba naturalna. Wyciągnij stąd właściwy wniosek
EDIT: poprawa przedziałów
EDIT: poprawa przedziałów
Ostatnio zmieniony 17 lis 2019, o 17:01 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jak wykazać, że ciąg nie ma granicy?
Dalej nie wiem jak się za to zadanie zabrać...
Mógłbyś mi wytłumaczyć krok po kroku?
Mógłbyś mi wytłumaczyć krok po kroku?
Udowodnij, że ciąg nie ma granicy
\(\displaystyle{ a_{n}=\frac{n\cos(n+2)}{n+1}}\)
Kilka razy podchodziłem do tego zadania i dalej go nie rozumiem. Mniej więcej wiem jakim sposobem trzeba to zrobić (utworzyć dwa podciągi) ale nie wiem jak to zaaplikować. Prosiłbym, jakby ktoś mógł to rozwiązać i mi wytłumaczyć każdy krok.
Kilka razy podchodziłem do tego zadania i dalej go nie rozumiem. Mniej więcej wiem jakim sposobem trzeba to zrobić (utworzyć dwa podciągi) ale nie wiem jak to zaaplikować. Prosiłbym, jakby ktoś mógł to rozwiązać i mi wytłumaczyć każdy krok.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2019, o 09:32 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.