Granica z e

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Awatar użytkownika
niunix98
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 19 lis 2017, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 17 razy

Granica z e

Post autor: niunix98 »

Niech \(\displaystyle{ (a_n), (b_n)}\) - ciągi liczb rzeczywistych, że \(\displaystyle{ (a_n) \rightarrow 0}\) oraz \(\displaystyle{ (b_n) \rightarrow g}\). Czy wynika stąd, że \(\displaystyle{ \lim (1 + a_n )^{\frac{b_n}{a_n}} = e^g}\)?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Granica z e

Post autor: Premislav »

Tak.
Dowód jest bardzo prosty, o ile możesz korzystać z ciągłości pewnych funkcji (np. funkcji wykładniczej), bez tego trudniejszy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Granica z e

Post autor: a4karo »

Nie wynika, bo założenia nie są wystarczające aby wyrażenie
$$ (1 + a_n )^{\frac{b_n}{a_n}}$$
miało sens
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Granica z e

Post autor: Premislav »

A, rzeczywiście, jeszcze może być \(\displaystyle{ a_{n}=0}\) dla pewnych \(\displaystyle{ n}\), przeoczyłem to.
ODPOWIEDZ