Badanie monotoniczności ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
olczis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 22 lis 2018, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Badanie monotoniczności ciągu

Post autor: olczis »

Mam zbadać monotoniczność ciągu
\(\displaystyle{ a _{n} = \frac{n ^{2} }{n+2}
}\)

Dochodzę do momentu gdzie \(\displaystyle{
a _{n+1} -a _{n} = \frac{n ^{2}+2n+1}{n+3}- \frac{n ^{2} }{n+2} = \frac{n ^{2}+5n+2 }{(n+3)(n+2)}
}\)

wiadomo ze mianownik i licznik bedą wieksze od 0, natomiast w odpowiedziach mam ze ciag jest malejący.
Czy gdzies jest błąd ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Badanie monotoniczności ciągu

Post autor: Jan Kraszewski »

Tak, błąd jest w odpowiedziach.

JK
ODPOWIEDZ