Utknąłem przy próbie obliczenia granicy następującego ciągu:
\(\displaystyle{ a_{n} = \left( \frac{3n+2}{2n-3} \right)^{5-n}}\)
Próbowałem doprowadzić wyrażenie do granicy z "e", ale nic z tego nie wyszło.
Zacząłem od wnętrza nawiasu:
\(\displaystyle{ \frac{3n+2}{2n-3} = \frac{3n+2}{2n-3} - 1 + 1 = 1+ \frac{n+5}{2n-3} }\)
Następnie:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( \frac{3n+2}{2n-3} \right)^{5-n} = \lim_{n \to \infty } \left( 1+ \frac{1}{ \frac{2n-3}{n+5} } \right)^{5-n} =\lim_{n \to \infty }\left\{\left[ \left( 1+ \frac{1}{ \frac{2n-3}{n+5} } \right)^{ \frac{2n-3}{n+5} }\right] ^{?} \cdot \left( 1+ \frac{1}{ \frac{2n-3}{n+5} } \right)^{?} \right\} }\)
W ostatnim etapie nie potrafię zbilansować potęg, tzn. przemnożyć potęgi \(\displaystyle{ \frac{2n-3}{n+5}}\) przez taki czynnik, aby dostać \(\displaystyle{ 5-n}\)
Czy ktoś ma może pomysł jak się z tym uporać? Dziękuję z góry za podpowiedź!
Problem z granicą ciągu
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Problem z granicą ciągu
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( \frac{3n+2}{2n-3} \right)^{5-n} =
\lim_{n \to \infty } \left( \frac{3+ \frac{2}{n} }{2-\frac{3}{n}} \right)^{5-n}=\left( \frac{3}{2} \right)^{- \infty } =0}\)
\lim_{n \to \infty } \left( \frac{3+ \frac{2}{n} }{2-\frac{3}{n}} \right)^{5-n}=\left( \frac{3}{2} \right)^{- \infty } =0}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4081
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1396 razy
Re: Problem z granicą ciągu
Nie są spełnione założenia by powoływać się na:Próbowałem doprowadzić wyrażenie do granicy z "e"
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( 1+ \frac{1}{a_n} \right)^{a_n}=e }\)
wszak równość ta zachodzi gdy \(\displaystyle{ a_n\to \infty }\) a Ty w roli \(\displaystyle{ a_n}\) chciałeś użyć \(\displaystyle{ \frac{2n-3}{n+5}\not\to \infty }\). Można inaczej do tego podejść, zauważmy, że \(\displaystyle{ \frac{3n+3}{2n-3}\to \frac{3}{2} }\) więc od pewnego progu \(\displaystyle{ N}\) prawdziwa jest na przykład nierówność \(\displaystyle{ \frac{3n+2}{2n-3} \ge 1+ \frac{1}{4} }\) dla każdego \(\displaystyle{ n>N}\). Podnosząc stronami do potęgi \(\displaystyle{ 5-n}\) dostajemy
\(\displaystyle{ 0\le \left( \frac{3n+2}{2n-3} \right)^{5-n} \le \left( 1+ \frac{1}{4} \right)^{5-n} \rightarrow 0 }\)
Z twierdzenia o trzech ciągach mamy to czego się spodziewaliśmy.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 19 paź 2006, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 12 razy
Re: Problem z granicą ciągu
Dziękuję serdecznie obu Panom za rozwiązanie i wskazówki. Już teraz wiem czemu moja metoda była błędna.