nierówność z ciągiem

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

nierówność z ciągiem

Post autor: ann_u »

Niech \(\displaystyle{ \{a_i\}_{0 \le i \le n}}\) będzie niemalejącym i nieujemnym ciągiem. Niech \(\displaystyle{ b_j= \sum_{i=j}^{n} {i \choose j} a_i}\). Pokaż że \(\displaystyle{ b_j^2 \ge b_{j-1}b_{j+1}}\).
ODPOWIEDZ