Niech \(\displaystyle{ p_n}\) oznacza \(\displaystyle{ n}\)'tą liczbę pierwszą. Czyli: \(\displaystyle{ p_1 = 2, \;\; p_2 = 3, \;\; p_3 = 5, \;\; p_4 = 7, \dots}\)
Obliczyć: \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{p_{n+1}}{p_n}.}\)
Ograniczenie z dołu przez \(\displaystyle{ 1}\) jest oczywiste.
Ograniczenie z góry do jakiego można łatwo dojść, to \(\displaystyle{ 2}\) i wynika ona bezpośrednio z zastosowania postulatu Bertranda. Skoro odległość między \(\displaystyle{ p_n}\) a \(\displaystyle{ p_{n+1}}\) jest nie większa niż \(\displaystyle{ p_n}\), to ograniczenie: \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{2p_n}{p_n} = 2}\) wydaje się być oczywiste.
Ale to jeszcze nie rozwiązuje problemu.
Podejrzewam, że ta granica to \(\displaystyle{ 1}\), ale nie mogę wpaść na pomysł jak to wykazać.
Granica ilorazu
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Granica ilorazu
Ja bym skorzystał z wersji równoważnej mówiącej o asymptotycznym zachowaniu liczb pierwszych. Asymptotycznie zachodzi \(\displaystyle{ p_n\sim n\ln n}\) zatem
\(\displaystyle{ \frac{p_{n+1}}{p_n}\sim \frac{(n+1)\ln (n+1)}{n\ln n}\to 1}\)
stąd dostajemy potwierdzenie podejrzeń.
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Prime_number_theorem
\(\displaystyle{ \frac{p_{n+1}}{p_n}\sim \frac{(n+1)\ln (n+1)}{n\ln n}\to 1}\)
stąd dostajemy potwierdzenie podejrzeń.