\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( n \cdot \ln \left( 1 + \frac{1}{n}\right) \right)}\)
Myślałem nad twierdzeniem o trzech ciągach, ale nie mogę wpaść na właściwe ograniczenia. Wolfram wyliczył, że jest równa jeden.
Granica z logarytmu naturalnego
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Granica z logarytmu naturalnego
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( n \cdot \ln \left( 1 + \frac{1}{n}\right) \right)=\lim_{n \to \infty } \ln \left( 1 + \frac{1}{n}\right)^n=\ln e =1}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Granica z logarytmu naturalnego
Jak się zna coś takiego:
\(\displaystyle{ \left( 1+\frac{1}{n}\right)^{n+1}> e> \left( 1+\frac 1 n\right)^n}\)
(ciąg po lewej jest malejący, a ciąg po prawej jest rosnący, co się wykazuje z nierówności Bernoulliego lub z nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną),
to wystarczy zlogarytmować stronami i skorzystać z twierdzenia o trzech ciągach.-- 19 kwi 2019, o 14:43 --No dobra, jeszcze małe przekształcenie trzeba wykonać.
\(\displaystyle{ \left( 1+\frac{1}{n}\right)^{n+1}> e> \left( 1+\frac 1 n\right)^n}\)
(ciąg po lewej jest malejący, a ciąg po prawej jest rosnący, co się wykazuje z nierówności Bernoulliego lub z nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną),
to wystarczy zlogarytmować stronami i skorzystać z twierdzenia o trzech ciągach.-- 19 kwi 2019, o 14:43 --No dobra, jeszcze małe przekształcenie trzeba wykonać.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Granica z logarytmu naturalnego
Napiszcie po ludzku, aby zrozumiał:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \left( 1 + \frac{a}{n} \right) ^n=e^a}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \left( 1 + \frac{a}{n} \right) ^n=e^a}\)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2019, o 18:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.