Mam w zadaniu skorzystać z tw o 3 ciągach i pokazać granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \log _{n + 1}(n^2 + 1) = 2}\)
I tak jak od góry wiem jak to zrobić (wystarczy dodać \(\displaystyle{ 2n}\) i otrzymujemy jawną równość) to za nic nie mam pojęcia jaki ciąg podstawić od dołu.
Zadanie wydaje się proste, bardzo proszę o natchnienie .
Tw o trzech ciągach
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 14 kwie 2019, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Tw o trzech ciągach
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2019, o 19:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Tw o trzech ciągach
\(\displaystyle{ \log_{n+1}(n^2+1)= \frac{\ln(n^2+1)}{\ln(n+1)} \ge \frac{\ln(n^2)}{\ln(2n)} =2\cdot \frac{\ln n}{\ln 2+\ln n}}\)