jesli to zły dzial to prosze moda o przesunięcie do własciwego ( dostalem to zadanko z analizy )
\(\displaystyle{ a_{1}}\),\(\displaystyle{ a_{2}}\),\(\displaystyle{ a_{3}}\)......, \(\displaystyle{ a_{n}}\) to lista dodatnich liczb całkowitych takich ze dla kazdego \(\displaystyle{ n\geqslant 1}\) :
\(\displaystyle{ a_{n+1} > a_{n}}\) i \(\displaystyle{ a_{a_{n}}}\)\(\displaystyle{ =3n}\)
znajdz \(\displaystyle{ a_{1}}\) i potem a2 i a100
z gory dziekuje za pomoc.
znaleźć pierwszy wyraz ciągu
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
znaleźć pierwszy wyraz ciągu
\(\displaystyle{ a_{n+1} > a_{n}}\) i \(\displaystyle{ a_{a_{n}}}\)\(\displaystyle{ =3n}\)
znajdz \(\displaystyle{ a_{1}}\) i potem a2 i a100
masz tak:
\(\displaystyle{ a_{1}=x}\)
\(\displaystyle{ a_{a_{1}}=a_{x}=3}\)
\(\displaystyle{ a_{3}=a_{a_{x}}=3x}\)
\(\displaystyle{ {a_{3x}=a_{a_{3}}=9}\)
mamy więc \(\displaystyle{ a_{x}=3}\) , \(\displaystyle{ a_{3x}=9}\) i warunek \(\displaystyle{ a_{n+1} > a_{n}}\)
z tego wynika, że \(\displaystyle{ x=1 x=2 x=3}\)
próbując skonstruować pierwszych kilka wyrazów tego ciągu okazuje się, że ciągi skonstruowane dla \(\displaystyle{ x=1}\) i \(\displaystyle{ x=3}\) nie spełniają założeń
A więc x=2 czyli \(\displaystyle{ a_{1}=x=2}\)
\(\displaystyle{ a_{2}}\) jest więc równe 3
teraz policzmy \(\displaystyle{ a_{100}}\)
mamy z założenia \(\displaystyle{ a_{99}}\)
znajdz \(\displaystyle{ a_{1}}\) i potem a2 i a100
masz tak:
\(\displaystyle{ a_{1}=x}\)
\(\displaystyle{ a_{a_{1}}=a_{x}=3}\)
\(\displaystyle{ a_{3}=a_{a_{x}}=3x}\)
\(\displaystyle{ {a_{3x}=a_{a_{3}}=9}\)
mamy więc \(\displaystyle{ a_{x}=3}\) , \(\displaystyle{ a_{3x}=9}\) i warunek \(\displaystyle{ a_{n+1} > a_{n}}\)
z tego wynika, że \(\displaystyle{ x=1 x=2 x=3}\)
próbując skonstruować pierwszych kilka wyrazów tego ciągu okazuje się, że ciągi skonstruowane dla \(\displaystyle{ x=1}\) i \(\displaystyle{ x=3}\) nie spełniają założeń
A więc x=2 czyli \(\displaystyle{ a_{1}=x=2}\)
\(\displaystyle{ a_{2}}\) jest więc równe 3
teraz policzmy \(\displaystyle{ a_{100}}\)
mamy z założenia \(\displaystyle{ a_{99}}\)