ciąg rekurencyjny

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

ciąg rekurencyjny

Post autor: ann_u »

Wyznaczyć postać jawną ciągu:
\(\displaystyle{ a_0 = 1, a_n = n!\binom{n}{0}a_0 + (n-1)!\binom{n}{1}a_1 + \cdots + (1)!\binom{n}{n-1}a_{n-1}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: ciąg rekurencyjny

Post autor: a4karo »

Sugeruję napisać pare pierwszych wyrazów
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: ciąg rekurencyjny

Post autor: Premislav »

Moja sugestia jest nieco inna:
podzielmy stronami przez \(\displaystyle{ n!}\) i napiszmy \(\displaystyle{ b_k=\frac{a_k}{k!}}\). Wtedy otrzymaliśmy
\(\displaystyle{ b_n=b_0+b_1+\ldots+b_{n-1}}\) dla \(\displaystyle{ n\in \NN^+}\), ponadto oczywiście \(\displaystyle{ b_0=1}\). Pomyślenie nad tym powinno być dużo prostsze…
ODPOWIEDZ