\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{n ^{2}-5 }{n ^{2}+n+1 } \cdot \arcsin \left( \frac{7n ^{2}+5n }{n ^{3}+1 } \right)}\)
oraz
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left( n \cdot \sqrt[3]{6n-n ^{3} }+2n ^{2} \right)}\)
Czy w pierwszym przykładzie trzeba wyliczyć granice \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{n ^{2}-5 }{n ^{2}+n+1 }}\) a potem z arcsin i to do czego dążą dwie granice wstawić do tej "głównej"?
Za to w drugim nie mam bladego pojęcia.
Problem w obliczeniu granic.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 lut 2018, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 1 raz
Problem w obliczeniu granic.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2019, o 22:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 lut 2018, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 1 raz
Re: Problem w obliczeniu granic.
Aaa no tak! A w tym pierwszym to dobrze myślę?a4karo pisze:W drugim po prostu wyłącz \(\displaystyle{ n^2}\) przed nawias