Zad.
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty} \frac{n+1}{n[\ln{(n+1)}-\ln{n}]}}\)
Rozwiązując to normalnie wychodzi \(\displaystyle{ \infty}\):
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}\frac{\frac{n+1}{n}}{\ln{\left( \frac{n+1}{n}\right) }}=
\lim\limits_{n\to\infty}\frac{1+\frac{1}{n}}{\ln{\left( 1+\frac{1}{n}\right) }}=
\lim\limits_{n\to\infty}\frac{n(1+\frac{1}{n})}{\ln{\left( 1+\frac{1}{n}\right)^{n} }}=\infty}\)
a z de l'Hospitala wychodzi 1:
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}\frac{\frac{n+1}{n}}{\ln{\left( \frac{n+1}{n}\right) }}=
\lim\limits_{n\to\infty}\frac{1+\frac{1}{n}}{\ln{\left( 1+\frac{1}{n}\right) }}=H=
\lim\limits_{n\to\infty}\frac{-\frac{1}{n^{2}}}{\frac{-\frac{1}{n^{2}}}{\left( 1+\frac{1}{n}\right)}}=\lim\limits_{n\to\infty}(1+\frac{1}{n})=1}\)
Gdzie jest błąd?
Granica ciągu
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Granica ciągu
W momencie gdy korzystasz z reguły de L'Hospitala masz wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1}{0}}\), a to nie spełnia kryteriów zastosowania reguły de L'Hospitala
Warunki:
W skrócie, jak masz funkcje różniczkowalne f i h, oraz \(\displaystyle{ h(x)\neq 0 \wedge h'(x)\neq 0}\) oraz funkcje te w punkcie \(\displaystyle{ x_{0}}\) obie zbiegają do zera bądź +-nieskończoności, to wtedy dopiero:
\(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to x_{0}}\frac{f(x)}{h(x)}= \lim\limits_{x\to x_{0}}\frac{f'(x)}{h'(x)}}\)
Warunki:
W skrócie, jak masz funkcje różniczkowalne f i h, oraz \(\displaystyle{ h(x)\neq 0 \wedge h'(x)\neq 0}\) oraz funkcje te w punkcie \(\displaystyle{ x_{0}}\) obie zbiegają do zera bądź +-nieskończoności, to wtedy dopiero:
\(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to x_{0}}\frac{f(x)}{h(x)}= \lim\limits_{x\to x_{0}}\frac{f'(x)}{h'(x)}}\)
Ostatnio zmieniony 8 paź 2007, o 18:33 przez Piotr Rutkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Granica ciągu
aaa no racja hehe, tak to jest jak się za daleko kombinujepolskimisiek pisze:momencie gdy korzystasz z reguły de L'Hospitala masz wyrażenie \frac{1}{0},