Dany jest ciąg określony wzorem rekurencyjnym \(\displaystyle{ a_{n+1}= \sqrt[3]{2-a_{n}}\text{ } n\in \mathbb{N}}\), a pierwszy wyraz ciągu \(\displaystyle{ a_{0}\in [-6,2]}\).
Zbadaj zbieżność ciągu i jego granicę.
Wiem że jeśli granica istnieje, musi być punktem stałem \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt[3]{2-a_{x}}=x \Rightarrow x =1}\).
Ten ciąg zaczyna oscylować, i tu mam problem bo nie umiem pokazać że "parzysty" i "nieparzysty" podciąg jest malejący/rosnący i ograniczony.
Ciąg rekurencyjny.
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Ciąg rekurencyjny.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2019, o 22:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Re: Ciąg rekurencyjny.
Patrząc na kilka pierwszych wyrazów można zauważyć, że jeśli \(\displaystyle{ a_n \ge 1}\) to \(\displaystyle{ a_{n+1}\le 1}\) i vice versa oraz \(\displaystyle{ |a_n-1|}\) jest malejący. Pozostaje to pokazać i zastosować do udowodnienia że "parzysty" i "nieparzysty" podciąg jest malejący/rosnący i ograniczony.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Ciąg rekurencyjny.
W zasadzie można od razu rozpisać ze wzoru na różnicę sześcianów:
\(\displaystyle{ \left| a_{n+1} - 1 \right| = \frac{ |1-a_n| }{ \left| 1 + \sqrt[3]{2-a_n} + \sqrt[3]{2-a_n}^2 \right| }}\)
i stąd wywnioskować, jak się zachowuje \(\displaystyle{ |a_n-1|}\) i jakie muszą zajść warunki, aby to zachowanie było takie, jak chcemy.
\(\displaystyle{ \left| a_{n+1} - 1 \right| = \frac{ |1-a_n| }{ \left| 1 + \sqrt[3]{2-a_n} + \sqrt[3]{2-a_n}^2 \right| }}\)
i stąd wywnioskować, jak się zachowuje \(\displaystyle{ |a_n-1|}\) i jakie muszą zajść warunki, aby to zachowanie było takie, jak chcemy.