Przygotowuję się do sesji i natrafiłem na taki przykład:
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty } \left( \sqrt[3]{ x^{3} + 8} - \sqrt{ x ^ 2 + 4} \right)}\)
Rozwiązałem to w taki sposób:
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty } \left( \sqrt[3]{ x^{3} + 8} - \sqrt{ x ^ 2 + 4} \right) = \lim_{ x \to \infty } x \left( \sqrt[3]{ 1 + \frac{8}{x^{3}} } - \sqrt{ 1 + \frac{4}{x^{2}}} \right) = x \left( \sqrt[3]{1} - \sqrt{1} \right) = 0}\)
Mam wątpliwości, co do tego, czy mogę sobie tak odjąć te pierwiastki i pomnożyć \(\displaystyle{ x \cdot 0}\).
\(\displaystyle{ \infty \cdot 0}\), to symbol nieoznaczony, ale w moim przypadku "0", to \(\displaystyle{ 0}\), a nie coś co zmierza do \(\displaystyle{ 0}\), razy cos co zmierza do nieskończoności.
Granica inf - inf z pierwiastkami o różnych stopniach
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 lut 2019, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Granica inf - inf z pierwiastkami o różnych stopniach
Ostatnio zmieniony 8 lut 2019, o 17:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Granica inf - inf z pierwiastkami o różnych stopniach
Czegoś takiego nie wolno robić! Nie wolno przechodzić po kawałku do granicy (pomijając już fakt, że zjadłeś samą granicę).3amprogrammer pisze:\(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty } x \left( \sqrt[3]{ 1 + \frac{8}{x^{3}} } - \sqrt{ 1 + \frac{4}{x^{2}}} \right) = x \left( \sqrt[3]{1} - \sqrt{1} \right)}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 lut 2019, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Re: Granica inf - inf z pierwiastkami o różnych stopniach
A mógłbyś mi podpowiedzieć jak ugryźć ten przykład? Podobne przykłady rozwiązywałem z użyciem mnożenia przez sprzężenie, ale tutaj pierwiastki mają różne stopnie.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Granica inf - inf z pierwiastkami o różnych stopniach
Możesz wykorzystać wzór
\(\displaystyle{ a-b=\frac{a^6-b^6}{a^5+a^4b+a^3b^2+a^2b^3+ab^4+b^5}.}\)
JK
\(\displaystyle{ a-b=\frac{a^6-b^6}{a^5+a^4b+a^3b^2+a^2b^3+ab^4+b^5}.}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 14 kwie 2011, o 22:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 13 razy
Re: Granica inf - inf z pierwiastkami o różnych stopniach
Albo oszacować z góry i z dołu:
\(\displaystyle{ x- \sqrt{x^2+4} \le \sqrt[3]{x^3+8}- \sqrt{x^2+4} \le \sqrt{x^2+8}- \sqrt{x^2+4}}\)
Zero wychodzi
\(\displaystyle{ x- \sqrt{x^2+4} \le \sqrt[3]{x^3+8}- \sqrt{x^2+4} \le \sqrt{x^2+8}- \sqrt{x^2+4}}\)
Zero wychodzi
Ostatnio zmieniony 8 lut 2019, o 18:48 przez radagast, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Granica inf - inf z pierwiastkami o różnych stopniach
Albo tak3amprogrammer pisze:Przygotowuję się do sesji i natrafiłem na taki przykład:
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty } \left( \sqrt[3]{ x^{3} + 8} - \sqrt{ x ^ 2 + 4} \right)}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty } \left( \sqrt[3]{ x^{3} + 8} - \sqrt{ x ^ 2 + 4} \right)=\lim_{ x \to \infty } \left( \sqrt[3]{ x^{3} + 8} -x +x- \sqrt{ x ^ 2 + 4} \right)\\
=\lim_{x\to\infty}3\int_{x^3}^{x^3+8} \frac{dt}{t^{2/3}}-2\int_{x^2}^{x^2+4}\frac{dt}{t^{1/2}}}\)
A każda z tych całek dąży do zera