Obliczyć granice górne (sup) i dolne (inf) ciagów:
\(\displaystyle{ a_{n}=1-\frac{1}{n}}\)
\(\displaystyle{ b_{n}=[(-1)^n-2]^{n+1}}\)
\(\displaystyle{ c_{n}=\sqrt[n]{1+2^{n(-1)^n}}}\)
Tego nie liczylo się tak jak ekstrema czasem?
\(\displaystyle{ sup (a_{n}) = max (a_{n})'}\) ?
obliczyć sup i inf ciagów
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
obliczyć sup i inf ciagów
Zdecyduj sie, czy chcesz obliczyc kresy zbiorow wyrazow ciagow, czy granice gorne/dolne.
Jezeli tamten 'prim' to jest pochodna zbioru, a sup zastapimy przez lim sup to w sumie jest troche prawdy w tamtym stwierdzeniu;)
Jezeli tamten 'prim' to jest pochodna zbioru, a sup zastapimy przez lim sup to w sumie jest troche prawdy w tamtym stwierdzeniu;)