Witam!
Mam do obliczenia taką granicę: \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} \frac{ (-1)^{n} }{2n-1}}\) i nie za bardzo wiem jak się do niej zabrać, a nie znalazłem nigdzie rozwiązania, które by mnie satysfakcjonowało.. Z góry dziękuję za pomoc.
Oblicz granicę ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 gru 2018, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Oblicz granicę ciągu
Raczej \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{ (-1)^{n} }{2n-1}}\). I można to rozwiązać zauważając, że
\(\displaystyle{ \frac{ -1 }{2n-1}
\le \frac{ (-1)^{n} }{2n-1}
\le \frac{ 1 }{2n-1}}\)
i korzystając z \(\displaystyle{ 3}\) ciągów
\(\displaystyle{ \frac{ -1 }{2n-1}
\le \frac{ (-1)^{n} }{2n-1}
\le \frac{ 1 }{2n-1}}\)
i korzystając z \(\displaystyle{ 3}\) ciągów
Ostatnio zmieniony 3 sty 2019, o 22:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 gru 2018, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Oblicz granicę ciągu
Rzeczywiście przez przypadek mi się tam x w latexie wpisał .. a co do granicy niepotrzebnie kombinowałem jak tu takie proste rozwiązanie, dziękuję jeszcze raz.