Pytanie dotyczące monotoniczności
-
- Użytkownik
- Posty: 236
- Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedliska
- Podziękował: 19 razy
Pytanie dotyczące monotoniczności
Mam takie pytanie. Czy jeśli mamy takie nierówności: \(\displaystyle{ \forall n \in \mathbb{N} \ \ a_{n} \le b_{n} \le c_{n}}\) i ponadto wiemy, że \(\displaystyle{ a_{n}}\) maleje oraz \(\displaystyle{ c_{n}}\) maleje, to czy z tego wynika, że \(\displaystyle{ b_{n}}\) jest malejący?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Pytanie dotyczące monotoniczności
Co to za dziwny pomysł?
\(\displaystyle{ 1+\frac 1 n\le \left( 1+\frac 1 n\right)^n\le \left( 1+\frac 1 n\right)^{n+1}}\)
\(\displaystyle{ 1+\frac 1 n\le \left( 1+\frac 1 n\right)^n\le \left( 1+\frac 1 n\right)^{n+1}}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Pytanie dotyczące monotoniczności
Albo
\(\displaystyle{ -n \le (-1)^n \le 2+ \frac{1}{n}}\)
to trochę łatwiejsze przykłady w wykazywaniu monotoniczności
\(\displaystyle{ -n \le (-1)^n \le 2+ \frac{1}{n}}\)
to trochę łatwiejsze przykłady w wykazywaniu monotoniczności
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Re: Pytanie dotyczące monotoniczności
Ewidentnie twoje pytanie wynika z tego zadania które też wrzuciłeś. 437341.htm#p5565677
Ale potwierdzam to co mówią poprzednicy.
Ale potwierdzam to co mówią poprzednicy.