Granica z sinusem
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 7 gru 2018, o 00:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Granica z sinusem
Hejka, mam takie zadanie: Dany jest ciąg \(\displaystyle{ a _{n}}\) liczb rzeczywistych, taki że ciąg \(\displaystyle{ 2 a_{n+1}+\sin (a _{n})}\) jest zbieżny. Czy implikuje to zbieżność ciągu \(\displaystyle{ a _{n}}\)? I próbowałem podstawiać tutaj różnego rodzaju znane mi ciągi rozbieżne żeby ciąg \(\displaystyle{ 2 a_{n+1}+\sin (a _{n})}\) był zbieżny ale żaden nie pasuje, próbowałem nawet z ciągami które mają na zmianę liczby \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ y}\) (rozbieżny) ale wtedy mam równanie \(\displaystyle{ 2(x-y)=\sin (x)-\sin (y)}\) ale ono też ma rozwiązania jedynie kiedy \(\displaystyle{ x=y}\) (więc ciąg zbieżny) I pytanie moje, czy to daremna próba bo taki ciąg nie istnieje czy może można podać dowód że istnieje ale nie da się go wskazać?
Ostatnio zmieniony 7 gru 2018, o 01:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Re: Granica z sinusem
\(\displaystyle{ \left| 2 a_{n+1}+\sin (a _{n}) - g\right| < \epsilon}\)
\(\displaystyle{ \epsilon - g - \sin a_{n} < 2 a_{n+1} < \epsilon + g - \sin a_{n}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\epsilon - g - 1/2}{2} < \frac{\epsilon - g - \sin a_{n}}{2} < a_{n+1} < \frac{\epsilon + g - \sin a_{n}}{2} < \frac{\epsilon + g + 1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \left| a_{n+1} - \frac{g+1}{2} \right| < \frac{ \epsilon}{2}}\)
Podstawianie ciągów rozbieżnych, kiedy sinus jest ograniczony nie jest najlepszym możliwym podejściem do dedukowania.
Udowodnienie, że ciąg nie może być rozbieżny to raczej nie jest główna trudność tego zadania. To, że ciąg nie jest rozbieżny, nie oznacza, że jest zbieżny.
\(\displaystyle{ \epsilon - g - \sin a_{n} < 2 a_{n+1} < \epsilon + g - \sin a_{n}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\epsilon - g - 1/2}{2} < \frac{\epsilon - g - \sin a_{n}}{2} < a_{n+1} < \frac{\epsilon + g - \sin a_{n}}{2} < \frac{\epsilon + g + 1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \left| a_{n+1} - \frac{g+1}{2} \right| < \frac{ \epsilon}{2}}\)
Podstawianie ciągów rozbieżnych, kiedy sinus jest ograniczony nie jest najlepszym możliwym podejściem do dedukowania.
Udowodnienie, że ciąg nie może być rozbieżny to raczej nie jest główna trudność tego zadania. To, że ciąg nie jest rozbieżny, nie oznacza, że jest zbieżny.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Granica z sinusem
Obawiam się, że powyższe nierówności są w umiarkowanym stopniu prawdziwe, gdy zajdzie \(\displaystyle{ g<0}\).
Ciekawy jest też ogólnie, zdawałoby się, wypływający z tych rachunków wniosek, że gdy
\(\displaystyle{ 2a_{n+1}+\sin(a_n)\rightarrow g,}\) to
\(\displaystyle{ a_n\rightarrow \frac{g+1}{2}}\). Polecam przetestować dla \(\displaystyle{ a_n=\frac 1 n}\).-- 7 gru 2018, o 03:20 --
Ciekawy jest też ogólnie, zdawałoby się, wypływający z tych rachunków wniosek, że gdy
\(\displaystyle{ 2a_{n+1}+\sin(a_n)\rightarrow g,}\) to
\(\displaystyle{ a_n\rightarrow \frac{g+1}{2}}\). Polecam przetestować dla \(\displaystyle{ a_n=\frac 1 n}\).-- 7 gru 2018, o 03:20 --
A to ciekawe (bez ironii), ja chyba spotkałem się z inną konwencją, zgodnie z którą ciąg rozbieżny to dokładnie taki, który nie jest zbieżny (nie ma granicy właściwej). Wyjaśnisz, co miałeś na myśli?To, że ciąg nie jest rozbieżny, nie oznacza, że jest zbieżny.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Re: Granica z sinusem
Nie wiem czy ciekawy jest fakt, że z błędnych rachunków płyną błędne wnioski.
Oczywiście powyższe rozwiązanie jest błędne już przy przekształceniu wartości bezwzględnej, dzięki za zwrócenie uwagi - Artificem commendat opus.
Ciąg \(\displaystyle{ a_{n} = 2 \cdot (-1)^{n}}\) nie jest rozbieżny - nie oznacza to przecież, że jest zbieżny.
Oczywiście powyższe rozwiązanie jest błędne już przy przekształceniu wartości bezwzględnej, dzięki za zwrócenie uwagi - Artificem commendat opus.
Ciąg \(\displaystyle{ a_{n} = 2 \cdot (-1)^{n}}\) nie jest rozbieżny - nie oznacza to przecież, że jest zbieżny.
-
- Użytkownik
- Posty: 22233
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Granica z sinusem
Z tw. Lagrange's mamy
\(\displaystyle{ |2a_n+\sin a_n-(2a_m+\sin a_m)|=(2+\cos \xi_{nm})|a_n-a_m|\geq |a_n-a_m|}\)
skąd wynika że \(\displaystyle{ a_n}\) jest ciągiem Cauchy'ego.
\(\displaystyle{ |2a_n+\sin a_n-(2a_m+\sin a_m)|=(2+\cos \xi_{nm})|a_n-a_m|\geq |a_n-a_m|}\)
skąd wynika że \(\displaystyle{ a_n}\) jest ciągiem Cauchy'ego.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10235
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2365 razy
Re: Granica z sinusem
Niech
\(\displaystyle{ b = \lim_{n \to \infty} 2 a_{n+1} + \sin a_n}\).
Z założenia wiemy, że dla każdego \(\displaystyle{ \varepsilon > 0}\) dla dużych \(\displaystyle{ n}\) jest
\(\displaystyle{ \left| a_{n+1} - \frac{b - \sin a_n}{2} \right| \le \varepsilon}\).
Oznaczając
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{b - \sin x}{2}}\),
poprzednią nierówność możemy zapisać jako \(\displaystyle{ \left| a_{n+1} - f(a_n) \right| \le \varepsilon}\).
Odwzorowanie \(\displaystyle{ f : \RR \to \RR}\) jest zwężające, a dokładniej
\(\displaystyle{ |f(x) - f(y)| = \frac{1}{2} | \sin x - \sin y | \le \frac{1}{2} |x-y|}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \RR}\).
Stąd na mocy zasady Banacha \(\displaystyle{ f}\) ma jedyny punkt stały \(\displaystyle{ \xi}\). Dla dużych \(\displaystyle{ n}\) mamy
\(\displaystyle{ |a_{n+1} - \xi| \le | f(a_n) - f(\xi)| + \varepsilon \le \frac{1}{2} |a_n - \xi| + \varepsilon}\).
Nietrudno stąd wywnioskować, że
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} a_n = \xi}\).
Można uniknąć zasady Banacha, bezpośrednio korzystając z nierówności
\(\displaystyle{ |a_{n+1} - f(a_n)| \le \varepsilon}\)
i z tego, że \(\displaystyle{ f}\) jest zwężające, ale to trochę więcej mielenia.
\(\displaystyle{ b = \lim_{n \to \infty} 2 a_{n+1} + \sin a_n}\).
Z założenia wiemy, że dla każdego \(\displaystyle{ \varepsilon > 0}\) dla dużych \(\displaystyle{ n}\) jest
\(\displaystyle{ \left| a_{n+1} - \frac{b - \sin a_n}{2} \right| \le \varepsilon}\).
Oznaczając
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{b - \sin x}{2}}\),
poprzednią nierówność możemy zapisać jako \(\displaystyle{ \left| a_{n+1} - f(a_n) \right| \le \varepsilon}\).
Odwzorowanie \(\displaystyle{ f : \RR \to \RR}\) jest zwężające, a dokładniej
\(\displaystyle{ |f(x) - f(y)| = \frac{1}{2} | \sin x - \sin y | \le \frac{1}{2} |x-y|}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \RR}\).
Stąd na mocy zasady Banacha \(\displaystyle{ f}\) ma jedyny punkt stały \(\displaystyle{ \xi}\). Dla dużych \(\displaystyle{ n}\) mamy
\(\displaystyle{ |a_{n+1} - \xi| \le | f(a_n) - f(\xi)| + \varepsilon \le \frac{1}{2} |a_n - \xi| + \varepsilon}\).
Nietrudno stąd wywnioskować, że
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} a_n = \xi}\).
Można uniknąć zasady Banacha, bezpośrednio korzystając z nierówności
\(\displaystyle{ |a_{n+1} - f(a_n)| \le \varepsilon}\)
i z tego, że \(\displaystyle{ f}\) jest zwężające, ale to trochę więcej mielenia.