Proszę o rozwiązanie poniższych przykładów
1) \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty } \sqrt[n]{ n^{3} +\cos (n!)}}\)
2) \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty }\left( \frac{n-3}{n+1} \right)^{ \sqrt{4 n^{2}+8} }}\)
Obliczyć granice ciągów.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 13 lis 2018, o 13:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Obliczyć granice ciągów.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2018, o 19:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Obliczyć granice ciągów.
Zadanie 2
Sprowadzenie do granicy \(\displaystyle{ exp().}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\left(\frac{n-3}{n+1}\right)^{\sqrt{4n^2+8}}= \lim_{n\to \infty}\left(\frac{n+1- 4}{n+1}\right)^{\sqrt{4n^2+8}}=\lim_{n\to \infty}\left( 1 -\frac{4}{n+1}\right)^{\sqrt{4n^2+8}}=\left[ \lim_{n\to \infty}\left (1 + \frac{1}{-\frac{n+1}{4}}\right)^{-\frac{n+1}{4}\right]^ \frac{-4\sqrt{4n^2+8}}{n+1}} = \left[ \lim_{n\to \infty}\left (1 + \frac{1}{-\frac{n+1}{4}}\right)^{-\frac{n+1}{4}\right]^ \frac{-8n\sqrt{1 +\frac{8}{4n^2}}}{n+1}}=\\ = e^{-8}.}\)
Sprowadzenie do granicy \(\displaystyle{ exp().}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\left(\frac{n-3}{n+1}\right)^{\sqrt{4n^2+8}}= \lim_{n\to \infty}\left(\frac{n+1- 4}{n+1}\right)^{\sqrt{4n^2+8}}=\lim_{n\to \infty}\left( 1 -\frac{4}{n+1}\right)^{\sqrt{4n^2+8}}=\left[ \lim_{n\to \infty}\left (1 + \frac{1}{-\frac{n+1}{4}}\right)^{-\frac{n+1}{4}\right]^ \frac{-4\sqrt{4n^2+8}}{n+1}} = \left[ \lim_{n\to \infty}\left (1 + \frac{1}{-\frac{n+1}{4}}\right)^{-\frac{n+1}{4}\right]^ \frac{-8n\sqrt{1 +\frac{8}{4n^2}}}{n+1}}=\\ = e^{-8}.}\)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Obliczyć granice ciągów.
No jednak te nawiasy kwadratowe to trzeba inaczej postawić.janusz47 pisze:\(\displaystyle{ ...=\left[ \lim_{n\to \infty}\left (1 + \frac{1}{-\frac{n+1}{4}}\right)^{-\frac{n+1}{4}\right]^ \frac{-4\sqrt{4n^2+8}}{n+1}} = \left[\lim_{n\to \infty}\left (1 + \frac{1}{-\frac{n+1}{4}}\right)^{-\frac{n+1}{4}\right]^ \frac{-8n\sqrt{1 +\frac{8}{4n^2}}}{n+1}}}\)
JK
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy