zbadac zbieznosc

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Justyna999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 gru 2006, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

zbadac zbieznosc

Post autor: Justyna999 »

zbadac zbieznosc ciagu w zaleznosci od parametru \(\displaystyle{ a}\)

\(\displaystyle{ a) \ a_{n}= \frac{1}{1+a^{n}} \ (a>0)}\)
\(\displaystyle{ b) \ a_{n}= \frac{a^{n}}{1+a^{n}} \ (a>0)}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

zbadac zbieznosc

Post autor: Lorek »

1. Zbieżny do 1 dla \(\displaystyle{ a\in (0;1)}\), do \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) dla \(\displaystyle{ a=1}\), do 0 w pozostałych przypadkach.
2.
\(\displaystyle{ \frac{a^n}{1+a^n}=1-\frac{1}{1+a^n}}\)
Justyna999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 gru 2006, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

zbadac zbieznosc

Post autor: Justyna999 »

ale od czego tu zaczac??
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

zbadac zbieznosc

Post autor: Lorek »

Od tego, gdzie dąży \(\displaystyle{ a^n}\) w zależności od a.
Justyna999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 gru 2006, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

zbadac zbieznosc

Post autor: Justyna999 »

a skad ci sie wzieła ta rownosc w 2??
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

zbadac zbieznosc

Post autor: Lorek »

Hmm no cóż, rozbiłem na 2 ułamki (to co w mianowniku do licznika), a o zbieżności jednego już coś wiemy.
ODPOWIEDZ