wzór ogólny ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
85213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 sty 2018, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 6 razy

wzór ogólny ciągu

Post autor: 85213 »

Dany jest ciąg \(\displaystyle{ a _{0} \in R}\), \(\displaystyle{ a_{n}= \frac{a_{n-1}}{2a_{n-1}+1}}\). Mam znaleźć i udowodnić wzór ogólny ciągu. Próbowałem wyrazić \(\displaystyle{ a_{n}}\) i \(\displaystyle{ a_{n-1}}\) przez \(\displaystyle{ a_{n-2}}\) i miałem nadzieje, że coś wtedy uda mi się zauważyć, ale nic nie zauważyłem. Więcej pomysłów na znalezienie wzoru ogólnego nie mam.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: wzór ogólny ciągu

Post autor: kerajs »

Wypisanie kilku wyrazów sugeruje wzorek:
\(\displaystyle{ a_n= \frac{a_0}{2na_0+1} \wedge a_0 \neq \frac{-1}{2k-1} \wedge k \in \NN_+}\)
ODPOWIEDZ