Dowód własności ciągu zbieżnego
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 28 wrz 2017, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Dowód własności ciągu zbieżnego
Wykazać, że jeśli dany ciąg przy \(\displaystyle{ n}\) dażącym do nieskończoności zbiega do \(\displaystyle{ n}\), gdzie każdy wyraz tego ciągu jest dodatni lub równy zero, to granica ciągu, który powstaje przez podniesienie każdego wyrazu ciągu, o którym mowa powyżej do potęgi stopnia \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), jest równa \(\displaystyle{ \sqrt{n}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Dowód własności ciągu zbieżnego
TO jest dowód na to, że warto czasami stosować notację matematyczną.
Zadanie brzmi: Pokazać, że jeżeli \(\displaystyle{ a_n\geq 0}\) i \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} a_n=g}\), to \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \sqrt{a_n}=\sqrt{g}}\)
Pokaż swoje próby rozwiązań
Zadanie brzmi: Pokazać, że jeżeli \(\displaystyle{ a_n\geq 0}\) i \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} a_n=g}\), to \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \sqrt{a_n}=\sqrt{g}}\)
Pokaż swoje próby rozwiązań
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Dowód własności ciągu zbieżnego
Przeczytałem to zadanie i w końcu zrozumiałem. Jeżeli \(\displaystyle{ g = 0}\), to w sumie jest to dość proste. W przeciwnym przypadku \(\displaystyle{ g > 0}\). Wówczas sugeruję rozpisać to taka4karo pisze:TO jest dowód na to, że warto czasami stosować notację matematyczną.
Zadanie brzmi: Pokazać, że jeżeli \(\displaystyle{ a_n\geq 0}\) i \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} a_n=g}\), to \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \sqrt{a_n}=\sqrt{g}}\)
Pokaż swoje próby rozwiązań
\(\displaystyle{ |\sqrt{a_n} - \sqrt{g} |= \frac{|a_n - g|}{\sqrt{a_n} + \sqrt{g}} \leq \frac{|a_n - g|}{\sqrt{g}}}\)