Granica ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 kwie 2018, o 15:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Granica ciągu
Proszę o rozwiązanie granicy, albo o podanie jakiejś wskazówki.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(2^{\frac{1}{n}}+\frac{1}{n}\right) ^{n}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(2^{\frac{1}{n}}+\frac{1}{n}\right) ^{n}}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2018, o 17:05 przez Uczen227, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Granica ciągu
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(2^{\frac{1}{n}}+\frac{1}{n}\right)=\lim_{n\to\infty} 2^\frac{1}{n} + \lim_{n\to\infty} \frac{1}{n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 kwie 2018, o 15:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Granica ciągu
Zapomniałam dodać za nawiasem potęgi, zatem napisana przez Pana zależność nie będzie prawdziwa.SlotaWoj pisze:\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(2^{\frac{1}{n}}+\frac{1}{n}\right)=\lim_{n\to\infty} 2^\frac{1}{n} + \lim_{n\to\infty} \frac{1}{n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Granica ciągu
Ta równość jest i będzie prawdziwa. A to, że zapomniałaś o czymś, to zupełnie inna sprawa.Uczen227 pisze:Zapomniałam dodać za nawiasem potęgi, zatem napisana przez Pana zależność nie będzie prawdziwa.SlotaWoj pisze:\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(2^{\frac{1}{n}}+\frac{1}{n}\right)=\lim_{n\to\infty} 2^\frac{1}{n} + \lim_{n\to\infty} \frac{1}{n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 kwie 2018, o 15:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Granica ciągu
W tym przypadku już nie będzieUczen227 pisze:Proszę o rozwiązanie granicy, albo o podanie jakiejś wskazówki.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(2^{\frac{1}{n}}+\frac{1}{n}\right) ^{n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Granica ciągu
Podstawy logiki się kłaniają
Zdanie: jak światło jest zielone, to mogę przejść przez ulicę. To zdanie jest prawdziwe. Czy sądzisz, że przestanie być prawdziwe gdy światło będzie czerwone?
SlotaWoj nie pisał o \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(2^{\frac{1}{n}}+\frac{1}{n}\right) ^{n}}\) lecz o czymś zupełnie innym.
Zdanie: jak światło jest zielone, to mogę przejść przez ulicę. To zdanie jest prawdziwe. Czy sądzisz, że przestanie być prawdziwe gdy światło będzie czerwone?
SlotaWoj nie pisał o \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(2^{\frac{1}{n}}+\frac{1}{n}\right) ^{n}}\) lecz o czymś zupełnie innym.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 kwie 2018, o 15:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Re: Granica ciągu
Ale ja proszę o pomoc przy zadaniu \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(2^{\frac{1}{n}}+\frac{1}{n}\right) ^{n}}\), więc nie wiem po co ta agresja.a4karo pisze:Podstawy logiki się kłaniają
Zdanie: jak światło jest zielone, to mogę przejść przez ulicę. To zdanie jest prawdziwe. Czy sądzisz, że przestanie być prawdziwe gdy światło będzie czerwone?
SlotaWoj nie pisał o \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(2^{\frac{1}{n}}+\frac{1}{n}\right) ^{n}}\) lecz o czymś zupełnie innym.
Jeśli nie możesz pomóc to się po prostu nie odzywaj i nie siej hejtu.
Bądźmy dla siebie życzliwsi, to forum służy chyba do pomocy, a nie do obrażania siebie nawzajem.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Granica ciągu
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(2^{\frac{1}{n}}+\frac{1}{n}\right) ^{n}=\\=\lim_{n\to\infty} \left(1+\left(2^{\frac{1}{n}}-1+\frac{1}{n}\right)\right) ^{n}}\)
i teraz tak:
jeśli oznaczymy \(\displaystyle{ a_n=\left(1+\left(2^{\frac{1}{n}}-1+\frac{1}{n}\right)\right) ^{n}}\),
to
\(\displaystyle{ \ln a_n= \frac{\ln\left( 1+\left(2^{\frac{1}{n}}-1+\frac{1}{n}\right)\right) }{ \frac{1}{n} }=\\=\frac{\ln\left(1+\left(2^{\frac{1}{n}}-1+\frac{1}{n}\right) \right)}{2^{\frac{1}{n}}-1+\frac{1}{n}}\cdot \frac{2^{\frac{1}{n}}-1+\frac{1}{n}}{\frac 1 n}}\)
i teraz korzystając ze znanych granic specjalnych:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\ln(1+x)}{x} =1\\ \lim_{x \to 0} \frac{a^x-1}{x}=\ln a, \ a>0}\)
i z definicji Heinego granicy funkcji otrzymujemy, że
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\ln a_n=1+\ln 2}\),
a zatem z ciągłości \(\displaystyle{ e^x}\) jest
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }a_n= \lim_{n \to \infty } e^{\ln a_n}=e^{1+\ln 2}=2e}\)
i teraz tak:
jeśli oznaczymy \(\displaystyle{ a_n=\left(1+\left(2^{\frac{1}{n}}-1+\frac{1}{n}\right)\right) ^{n}}\),
to
\(\displaystyle{ \ln a_n= \frac{\ln\left( 1+\left(2^{\frac{1}{n}}-1+\frac{1}{n}\right)\right) }{ \frac{1}{n} }=\\=\frac{\ln\left(1+\left(2^{\frac{1}{n}}-1+\frac{1}{n}\right) \right)}{2^{\frac{1}{n}}-1+\frac{1}{n}}\cdot \frac{2^{\frac{1}{n}}-1+\frac{1}{n}}{\frac 1 n}}\)
i teraz korzystając ze znanych granic specjalnych:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\ln(1+x)}{x} =1\\ \lim_{x \to 0} \frac{a^x-1}{x}=\ln a, \ a>0}\)
i z definicji Heinego granicy funkcji otrzymujemy, że
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\ln a_n=1+\ln 2}\),
a zatem z ciągłości \(\displaystyle{ e^x}\) jest
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }a_n= \lim_{n \to \infty } e^{\ln a_n}=e^{1+\ln 2}=2e}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Granica ciągu
Można znacznie prościej, wyłączając \(\displaystyle{ 2^{\frac{1}{n}}}\) przed nawias i sprowadzając \(\displaystyle{ n-}\) tą potęgę dwumianu do \(\displaystyle{ e :}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\left(2^{\frac{1}{n}} +\frac{1}{n}\right)^{n}= \lim_{n\to \infty}2\left( 1 + \frac{1}{n\cdot 2^{\frac{1}{n}}}\right)^{n} = 2\cdot \lim_{n\to \infty}\left[ \left(1 + \frac{1}{n\cdot 2^{\frac{1}{n}}}\right) ^{n\cdot 2^{\frac{1}{n}}}\right]^{\frac{1}{2^{\frac{1}{n}}}}= \\ = 2\cdot \lim_{n\to \infty} e^{\frac{1}{2^{n}}}= 2e.}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\left(2^{\frac{1}{n}} +\frac{1}{n}\right)^{n}= \lim_{n\to \infty}2\left( 1 + \frac{1}{n\cdot 2^{\frac{1}{n}}}\right)^{n} = 2\cdot \lim_{n\to \infty}\left[ \left(1 + \frac{1}{n\cdot 2^{\frac{1}{n}}}\right) ^{n\cdot 2^{\frac{1}{n}}}\right]^{\frac{1}{2^{\frac{1}{n}}}}= \\ = 2\cdot \lim_{n\to \infty} e^{\frac{1}{2^{n}}}= 2e.}\)